zaterdag 24 oktober 2015

maandag 19 oktober 2015

STUDIEREIS ZONDAG 15 NOVEMBER 2015 ESSEN:DIE SCHATTEN DER AVANTGARDE & DUISBURG: SHIN HANGA – JAPANSE LANDSCHAPPEN DE VASTE COLLECTIES


STUDIEREIS ZONDAG 15 NOVEMBER 2015

ESSEN: DIE SCHATTEN DER AVANTGARDE
DUISBURG: SHIN HANGA – JAPANSE LANDSCHAPPEN DE VASTE COLLECTIES

ESSEN FOLKWANG

Die schatten der Avantgarde
Rousseau en de vergeten meesters.

(‘Een schaduw begeleidt de Avantgarde-kunstenaars van de 20ste eeuw. Deze schaduw zijn de autodidactische meesters.’)

Het zijn kunstenaars, mannen en vrouwen, zonder academische vorming en meestal ook zonder toegang tot de bestaande en nieuwe kanalen die in de kunstscène worden ontworpen. Door hun artistiek gehalte, hun esthetische rijkdom en hun onmiskenbare intensiteit, doorstaan hun werken de vergelijking met die van de beste kunstenaars van de 20ste eeuw. Deze kunstenaars lieten zich in niet geringe mate inspireren door deze werken;zij betoonden hen veel respect en eisten dit ook op. De tentoonstelling toont in 13 kleine retrospectieve presentaties de belangrijkste werken van deze kunstenaars en ontvouwt op deze wijze een caleidoscoop van verschillende vormen van artistieke creativiteit.


Junglebeelden en portretten van Henri Rousseau hebben een vaste plaats verworven in de geschiedenis van de ontwikkeling van de moderne kunst. In tentoonstellingen en    verzamelingen worden zij steeds getoond te midden van de werken van moderne kunstenaars. Anders is het gesteld met de onrustige, met apocalyptische iconografie beladen bloemenschilderijen van Séraphine Louis: op de Documenta 1955 kregen zij nog een prominente plaats, nu zijn ze stilaan vergeten en wordt het tijd dat we ze opnieuw ontdekken. De grote historische taferelen van André Bauchant begeesterden kunstenaars als Le Corbusier en Ozenfant. Met hun broosheid herinneren zij aan de fresco’s van het Quattrocento. De naakten en de afbeeldingen van dieren van Morris Hirshfield bestaan uit een kleine textuur, als mozaiken; ze werden in zeer hoge mate gewaardeerd door de surrealisten. Bill Traylor, als slaaf geboren in Alabama, schiep pas op 80jarige leeftijd zijn levendige en compositorisch erg indrukwekkende beelden.
Miroslav Tichy maakte zijn foto’s met zelfgemaakte camera’s. Later voegde hij er getekende accenten aan toe en voorzag ze van getekende lijsten. Adalbert Trillhaase, die behoorde tot de kennissenkring van Johanna Ey, een vrouwelijke kunsthandelaar uit Düsseldorf, schiep in de jaren 1920 zijn dramatische werken naar bijbelse motieven. Met het werk van Erich Bödeker, een vroegere bergbewoner uit Recklinghausen, is het werk van één van de belangrijkste niet-academische kunstenaars van de naoorlogse tijd te zien. Zijn voornamelijk uit beton gemaakte, kleurige sculpturen verwijzen veelvuldig naar de actuele kunst.

De werken van deze kunstenaars worden geconfronteerd met sleutelwerken van moderne en hedendaagse kunstenaars zoals Honoré Daumier, Paul Gauguin, Paula Modersohn-Becker, Fernand Léger, Pablo Picasso, Blinky Palermo, Mike Kelley en anderen. Door deze confrontatie worden belangrijke dimensies verhelderd die bijgedragen hebben aan de verdieping de kunst van de 20ste eeuw. Je kan dit fenomeen vergelijken met de invloed die de Blues en de Jazz gehad hebben op de ontwikkeling van de muziek in de 20ste eeuw.


De vaste collectie


Het museum Folkwang bezit een internationaal vermaarde verzameling Duitse en Franse schilderkunst en sculptuur van de 19de en 20ste eeuw. De Duitse Romantiek is oa vertegenwoordigd door Caspar Friedrich, terwijl schilders als oa Delacroix, Corot, Daumier, Courbet, Manet en Renoir een beeld geven van de Franse kunst. Meesterwerken van Van Gogh, Monet, Cézanne, Gaugain, Signac en vele anderen vertegenwoordigen het impressionisme.

De belangrijkste kubisten en expressionisten zijn eveneens vertegenwoordigd, met als zwaartepunt schilders van De Blaue Reiter en 'Die Brücke'. (Matisse, Derain, Braque, Picasso, Marc, Kandinsky, Kirchner, Nolde, Schmidt-Rottluff). Verder is er werk van Hodler, Munch, Feininger, Klee, Moholy-Nagy, Ernst, Magritte, Miro en vele anderen. Tenslotte is ook de kunst van na 1950 sterk vertegenwoordigd met werk van oa Rothko, Newmann, Pollock, Kline, Stella, Klein, Fontana, Richter, Baselitz, Penck, Roni Horn, Schütte.
DUISBURG DKM
Shin Hanga landschappen

In het kader van de tentoonstelling ' SHIN HANGA – Japanse Landschappen ' toont het Museum DKM Duisburg werken van groot formaat van de Berlijnse kunstenaar Sven Drühl (geb 1968). De werken van deze kunstenaar zijn zeer sterk verankerd in de Shin-Hanga-kunst, de zogenaamde 'New Print Movement'. Deze kunstrichting, die ontstond in het begin van de 20ste eeuw, grijpt terug naar de traditie van de Japanse Ukiyo-e houtsnijkunst in kleur en interpreteert deze opnieuw door er westelijke elementen uit de romantiek en het impressionisme aan toe te voegen. Dit wisselspel tussen Japanse en Westerse kunst wordt in de tentoonstelling belicht.

De schilderijen van Sven Drühl worden in de tentoonstelling geconfronteerd met veel Japanse werken uit de jaren 1920 tot 1940. Deze werken, die behoren tot de Shin-Hanga verzameling van de kunstenaar, hebben als onderwerp kusten, meren, bergen en Japanse schrifttekens. Drühl haalt inspiratie uit deze werken en ontleent er beeldelementen aan die hij op een persoonlijke wijze combineert. Zo schept hij indrukwekkende Japanse landschappen. Hij werkt deze niet af in de vorm van houtsneden, maar wel als olieverfschilderijen, met lak of met silicone. Dit maakt zijn werk nieuw en tegelijkertijd herkenbaar. Soms maakt hij gebruik van beeldcitaten uit de Westerse kunst die hij combineert met Shin-Hanga elementen


DE VASTE COLLECTIE

De verzameling van het museum DKB bestaat uit 5 afdelingen: hedendaagse kunst na 1960, 2000 jaar oude kunst uit landen van het Nabije en het Verre Oosten en actuele kunst uit Korea, China en Japan, oude kunst uit Egypte, klassieke en hedendaagse fotografie, vazen die 5000 jaar kunstgeschiedenis illustreren.
In de afdeling hedendaagse kunst zijn meer dan 300 kunstenaars vertegenwoordigd, oa Rückriem, Ai Weiwei, Song Dong, Ulrich Erben, Norbert Frensch, Hamish Fulton, Hayato Goto, Nikolaus Koliusis, Norbert Kricke, Raimund Kummer, Lee Ufan, Richard Long, Bernd Minnich, Christiane Möbus, Ben Nicholson, Kazuhito Nishikawa, Blinky Palermo, Qui Shi-Hua, Erich Reusch, Jan J. Schoonhoven, Richard Serra, Yuji Takeoka, Thomas Virnich, Raimund van Well, Hannes Vogel, Manfred Vogel, Erwin Wortelkamp.
Het zwaartepunt van de verzameling fotografie bestaat uit reisfoto’s uit de 19de eeuw, erotische foto’s van Gloeden en Robert Mapplethorpe, klassieke fotografie van Peter Keetman, Adolf Lazi, Herbert List, Albert Renger-Patzsch, Ludwig Windstosser eva.De hedendagse fotografie is vertegenwoordigd door Bernd en Hilla Becher, Kyungwoo Chun, Kandida Höfer, Ryuji Miyamoto, Jaroslav Poncar, en Claudia Terstappen.PRAKTISCH

Datum: zondag 15 NOVEMBER 2015
Vertrek: 07h45 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 19h00

Inschrijven: van  21 OKTOBER 2015 tot 11 NOVEMBER 2015 uitsluitend via de Konsepttelefoon: 
0473 93 86 71.

Spreek een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer of stuur een sms met je naam en telefoonnummer. Konsept zal je dan zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept: 35 €; niet-leden: 43 €
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.