woensdag 16 december 2020

BABETTE COOIJMANS, LEERKRACHT LAGERE GRAAD FILIAAL EDEGEM, MAAKT PREMIEPLAAT 2021 VOOR ERELEDEN KONSEPT

Babette Cooijmans, 'O-Horizons'

Het werk van Babette Cooijmans is het resultaat van het voortdurend onderzoek naar de ervaring van haar directe omgeving. Ze observeert patronen en structuren in het natuurlijke en geconstrueerde landschap en vertaalt ze naar autonome tekens. Deze tekens krijgen in hun abstracte vorm een nieuwe betekenis. Grafische technieken worden ingezet als middel om te tekenen. Hierdoor is ze in staat om lijnen en vormen te herhalen en uit te wisselen in verschillende lagen of werken binnen een reeks. Door de herhaling van de tekening binnen een serie ontstaat een nieuw visueel systeem. Het maakt ons bewust van de onmogelijke taak om tot een eenduidige definitie van het landschap te komen.

bio: Babette Cooijmans (°1970, Tilburg NL) woont en werkt in Antwerpen. Zij behaalde haar meestergraad in de beeldende kunsten in 1997 aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. 


'O-Horizons': editie van 80 exemplaren, zeefdruk in 5 kleuren op handgeschilderd papier, 32 x 24 cm

"Voor dit werk liet ik mij inspireren door het geologisch gegeven van de grondlagen in een landschap. De O-Horizon is de toplaag en bepaalt dus het uitzicht van het land. Deze laag is vaak samengesteld uit organisch materiaal dat langzaam vergaat. De laag eronder schemert door en wind, zon, regen zullen de structuur en kleur van de O-laag steeds veranderen".