vrijdag 19 april 2024

dinsdag 16 april 2024

VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT WEIMAR: DUITSE KLASSIEKEN EN BAUHAUS 3 TOT 6 OKTOBER 2024

 Diep in Thüringen, aan de Ilm, ligt de residentiestad Weimar, ‘hoofdstad van de Duitse klassieke tijd’. Deze stadsparel, gelegen in een echt parklandschap, staat liefst twee keer op de UNESCO-Werelderfgoedlijst: om de klassieke architectuur en om het Bauhaus dat in Weimar haar eerste school had. Weimar is de stad van Herder, Goethe en Schiller, en ademt met haar paleizen en haar park nog steeds de grandeur van het Duits classicisme


Haus Hohe Pappeln

Het  Haus Hohe Pappeln werd door Henry Van de Velde voor hemzelf en zijn gezin gebouwd. Hij woonde er tot 1917. Het interieur en meubilair in jugendstil werden volledig naar de originele plannen gerestaureerd. Als laatste werd een replica van de werkkamer van Van de Velde aangebracht.


Bauhaus Universität

Van 1904 tot 1911 werd volgens plannen van Van de Velde het hoofdgebouw van de Bauhaus-Universität Weimar gebouwd als ateliergebouw voor de "Groothertogelijke Saksische Hogeschool voor Schone Kunsten". Het is een van de belangrijkste kunstschoolgebouwen van rond de eeuwwisseling en het was de oprichtingsplaats van het Bauhaus in 1919.  


Bauhaus Museum Weimar
Ook het Haus am Horn bezoeken we met een gids.
Het Bauhaus Museum bezit één van de oudste Bauhaus-collecties, waarvan de basis werd gelegd door Walter Gropius zelf. Zij bestaat uit 13.000 objecten en documenten, waaronder de Ludwig Collectie over de geschiedenis van design van de 18e tot de 20e eeuw. T












 
 
Marcel Breuer, ViersatzticheB9,
1925-1926, 

Tot de schatten behoren de beroemde Wagenfeld lamp, de lattenstoel van Marcel Breuer, de theepot van Marianne Brandt, keramiek van Theodor Bogler en werken van Paul Klee, Peter Kehler en Lászlo Moholy-Nagy







 


 
 
"Concert for Buchenwald" van Rebecca Horn (1999).

 Het Park an der Ilm werd door Goethe ontworpen. Daar bevindt zich het tuinhuis van Goethe, en het iconisch Bauhaus-gebouw Haus am Horn uit 1923. Het Neues Museum Weimar dateert uit 1869. Het toont werken van Van de Velde en internationale werken van het realisme, impressionisme en Jugendstil. De trapzaal werd ingericht door Daniel Buren. In de dependance van het Neues Museum Weimar bevindt zich de ruimtelijke installatie "Concert for Buchenwald" van Rebecca Horn (1999).




   
  Herzogin Anna Amelia Bibliothek

   Ook het klassieke Weimar staat op de agenda, met      onder andere een bezoek aan het paleis     Hertogin  Anna-Amelia met de Rococo-Bibliotheek. 
 
   
 












Tijdens de tussenstop op de heenreis kan je in Paderborn rustig eten, en een bezoek brengen aan de Dom en het Diözesaner Museum, een opvallend gebouw van Gottfried Böhm.











Op de terugreis houden we een tussenstop in Soest, waar de oudste Romaanse Dom van Duitsland staat. 





 













 

Het museum ‘Kunstsammlungen der Ruhr-Universität Bochum’ (RUB)  bezit een grote collectie antieke, moderne en hedendaagse kunst, van kunstenaars als Josef Albers, Cy Twombly, Alberto Giacometti, Richard Serra, Frank Stella, Günther Uecker, Andreas Gursky, Gerhard Richter, Bruce Nauman, Christian Boltanski, Morellet en  vele anderen.








Praktisch


- Vertrek op 03 oktober 2024 (vertrekuur volgt); lunchpakket mee te brengen
- Thuiskomst op 06 oktober 2024 rond 22h00
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijt
- Het avondmaal (Venlo) op de terugreis is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, gidsen, inkomsten van de musea,                    annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van minstens 45 deelnemers
o Tweepersoonskamer:  per persoon 484 €
o Opleg voor éénpersoonskamer: 90 €
o Opleg niet-leden van Konsept: 80 €

Inschrijven op dinsdag 30 april 2024 vanaf 07h00.


Uitsluitend via SMS: 0473 93 86 71  (geen telefoon, geen voicemail)
Vermeld je naam en het aantal personen waarvoor je inschrijft (met hun naam)
Konsept zal je nog diezelfde dag contacteren. 

Onmiddellijk daarna kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 
320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.
Leden (lidgeld gestort voor 30/04/2024) hebben voorrang.