maandag 23 januari 2023

STUDIEREIS ZONDAG 05 MAART 2023: DUISBURG, KÜPPERSMÜHLE & DKM

STUDIEREIS ZONDAG 05 MAART 2023. 

DUISBURG, KÜPPERSMÜHLE: - NORBERT KRICKE – BEWEGUNG IM RAUM 
                                                 - MARTIN ASSIG „WEIL ICH MENSCH BIN“
                                                 - VASTE COLLECTIE

DUISBURG, DKM: NORBERT KRICKE en  NIEUWE COLLECTIEPRESENTATIE


KÜPPERSMUHLE: NORBERT KRICKE

 
Met zijn werk behoorde Norbert Kricke (1922-1984) tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Duitse kunst in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Zijn eerste, abstracte werken waren geometrisch, rechthoekig en sloten nog aan bij de traditie van de constructivisten. Later maakte hij “Raumplastiken” die opgebouwd zijn uit aan elkaar gelaste, metalen staven, die gebundeld of gevlochten op dynamische wijze de ruimte doorklieven. "Mijn probleem is niet de massa, is niet de figuur, maar het is de ruimte en de beweging - ruimte en tijd." Op de tentoonstelling worden naast 40 sculpturen ook veel grafische werken en tekeningen getoond.



KÜPPERSMÜHLE: MARTIN ASSIG

 
Het werk van Martin Assig (*1959) heeft een zeer persoonlijke esthetiek. Hij maakt veelvuldig gebruik van encaustiek, was- en temperaschilderen en acrylverf. Het poëtisch en sfeervol aspect  van zijn werk komt zowel tot uiting in de abstracte werken als in werken waarin ook het figuratieve herkenbaar blijft. In de laatste twintig jaar maakte hij vooral cycli waarin motief en tekst de picturale ruimte delen. Het MKM toont een omvangrijke tentoonstelling van het werk van de kunstenaar met ongeveer 400 werken van de jaren negentig tot nu, waaronder een groot aantal schilderijen op groot formaat en talrijke werken op papier.
















KÜPPERSMÜHLE: VASTE COLLECTIE

 
De vaste collectie van MKM toont een zeer uitgebreide selectie van de Europese kunst na de tweede wereldoorlog. Enkele namen: Josef Albers, Jean Arp, Willi Baumeister, Alberto Burri, Jean Dubuffet, Rupprecht Geiger, Hans Hartung, Bernhard Heiliger, Gerhard Hoehme, Anselm Kiefer, Norbert Kricke, André Masson, Georges Mathieu, Ernst Wilhelm Nay, Jean-Paul Riopelle, Giuseppe Santomaso, Antonio Saura, Bernard Schultze, Emil Schumacher, Jaroslav Serpan, Pierre Soulages, Antoni Tàpies, Emilio Vedova, Maria Helena Vieira Da Silva... . Er werden  nieuwe zalen ingericht met oa werk van Georg Baselitz, Anselm Kiefer, Imi Knoebel, Markus Lüpertz, A.R. Penck, Gerhard Richter, Reiner Ruthenbeck en anderen.





DUISBURG, DKM. NORBERT KRICKE EN DE VASTE COLLECTIE

Ai Wei Wei
 DKM is een stil, ingetogen en uitzonderlijk museum.   De collectie toont Westerse kunst sinds de jaren zestig   en kunst uit Zuidoost-Azië, zowel hedendaags als van   meer dan 2000 jaar oud. Niet minder dan 42 hedendaagse kunstenaars zijn vertegenwoordigd, waaronder Eduardo Chillida, Richard Serra, Richard Long,  Bernd en Hilla Becher en Ai Wei Wei. Aan sommige kunstenaars is een volledige zaal gewijd, zoals Kyungwoo Chun (KR), Song Dong (CN), Ulrich Rückriem (DE) en Ernst Hermanns (DE). De collectie wordt aangevuld met geselecteerde grafvoorwerpen uit het Oude Egypte, rituele vaten uit Amlash, Khmer-kunst, rolschilderingen uit Japan en de grafische werken van Blinky Palermo. Tenslotte wordt ook aandacht besteed aan klassieke en hedendaagse fotografie. De thema's die deze werken verbinden zijn ook terug te vinden in de architectonische taal van het puristische gebouw uit de jaren zestig: minimalisme, meditatie en heldere, tijdloze vormen.


PRAKTISCH             

Datum: ZONDAG  05 MAART 2023.
Vertrek: 09h00 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 19h30

Inschrijven: dinsdag 14 FEBRUARI 2023 vanaf 08h00.

Enkel met een sms via de Konsepttelefoon:0473 93 86 71. Vermeld je naam, je telefoonnummer en de namen van iedereen voor wie je inschrijft. Konsept zal je daarna zo snel mogelijk contacteren.

Pas nadat Konsept je contacteerde kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.
Leden Konsept:  45 €.  Niet leden: 55 €  (Leden hebben voorrang)

Zorg dat je een mondmasker ter beschikking hebt.
In beide musea is een cafetaria