maandag 9 april 2018

VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT - LEIPZIG (4 TOT 7 OKTOBER 2018)

VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT
LEIPZIG
4-7 OKTOBER 2018





De vierdaagse studiereis van Konsept brengt ons naar Leipzig, de op één na grootste stad van oostelijk Duitsland (enkel Berlijn is groter). Waar Dresden wordt beschouwd als de ‘museale’ stad van Saksen, is Leipzig een combinatie van een handels- en een studentenstad met een levendige en hype uitstraling. Reeds sedert de middeleeuwen is Leipzig een beursstad en een centrum van boekdrukkunst. In Leipzig hebben tal van beroemde componisten gewoond, gestudeerd en gewerkt: Georg Philipp Telemann van 1701 tot 1706; Johann Sebastian Bach van 1723 tot 1750; Richard Wagner tot 1833; Felix Mendelssohn Bartholdy van 1835 tot 1847; Robert Schumann met zijn vrouw Clara Wieck tot 1844; Edvard Grieg van 1858 tot 1862. Er is een levendige Bachtraditie, waar de Thomaskirche, de Thomasschule en het Thomanerchor onder leiding van de Thomascantor een grote rol in spelen. Het door hem opgerichte en naar hem genoemde conservatorium en het Gewandhausorchester, waarvan hij de eerste dirigent was, houden ook de herinnering aan Felix Mendelssohn Bartholdy levend. Tenslotte is Leipzig ook bekend als het startpunt van de protesten in Oost-Duitsland die geleid hebben tot de val van De Muur.



 UNNA, in het oosten van het Ruhrgebied bevindt zich het eerste en enige museum ter wereld dat geheel gewijd is aan LICHTKUNST. Het heet ‘Zentrum für Internationale Lichtkunst’ en is te vinden op zo’n 10 meter ónder het huidige gemeentehuis van Unna. In de onderaardse gewelven van de in 1979 gesloten Lindenbrauerei is een vaste collectie lichtkunst te zien met werk van oa Christian Boltanski, Johannes Dinnebier, Olafur Eliasson, Rebecca Horn, Joseph Kosuth, Mischa Kuball, Christina Kubisch, Mario Merz, François Morellet, Andreas Oldörp, Keith Sonnier, James Turrell en Jan van Munster. Daarnaast worden er ook wisselende tentoonstellingen georganiseerd. In de labyrinthische gangen, koelruimten en gistingskelders van de voormalige brouwerij zijn de installaties ingericht. In deze rauwe industriële omgeving, waarin de lichtinstallaties hun volledige aandacht krijgen, is het gevaar van verdwalen reëel, reden waarom de lichtinstallaties enkel met een rondleiding bezocht kunnen worden.


Niet ver van Leipzig bevindt zich de BMW PLANT LEIPZIG. Deze fabriek, gebouwd door Zaha Hadid,  werd in dienst genomen in 2005 en is één van de modernste en meest performante autofabrieken ter wereld. Met een architectuurrondleiding maken we – hernieuwd – kennis met een schitterende realisatie van de in 2017 overleden architecte.




De Volkerenslag (1813) was het begin van het einde van Napoleon. De legers van verscheidene landen – Russen, Zweden, Oostenrijkers, Pruisen en andere Duitse legers tegen Fransen, Polen en Saksen – vochten er de tot dan bloedigste veldslag uit de geschiedenis uit. 
Het Volkerenslagmonument en de Russisch-Orthodoxe kerk herinneren aan deze veldslag











De mooie middeleeuwse Sankt-Pauli kerk, die de oorlog intact had doorstaan, werd na de oorlog samen met de oude universiteitsgebouwen opgeblazen. Na de ‘Wende’ wilde Leipzig haar kerk echter terug. De universiteit was niet te vinden voor een reconstructie van de oorspronkelijke kerk en schreef in 2004 een wedstrijd uit die gewonnen werd door de Nederlandse architect Erick van Egeraat. In het nieuwe ontwerp voor het Augusteum, dat in 2017 werd ingehuldigd, werden de contouren van de oude kerk (Paulinumkirche) verwerkt.

Het Museum der Bildenden Künste (MBK) , dat wel een glazen blok lijkt, beschikt over een rijke collectie schilderijen, beeldhouwwerk, grafisch werk en fotografie. De oudste werken dateren uit de middeleeuwen, en ook buitenlandse kunst is vertegenwoordigd, zoals ‘De mulat’ van Frans Hals en werk van de impressionisten Corot, Monet  en Degas
Duitse kunstenaars als Caspar David Friedrich, Otto Dix, Gerhard Richter en vele anderen vervolledigen de collectie. Behalve deze vaste collectie zijn er geregeld grote wisselende tentoonstellingen. 



Het ‘Grassi Museum’ verenigt drie musea in één gebouw: Toegepaste kunsten, volkenkunde en muziekinstrumenten. De afdeling toegepaste kunsten geeft een overzicht vanaf de antieke tijd,  over de Jugendstil tot aan de na-oorlogse Avantgarde. Er is een uitgebreide verzameling Aziatische kunst en een aparte collectie platenhoezen ontworpen door Andy Warhol. 
Tot 7 oktober loopt de tentoonstelling ‘Made in Denmark’ - vormgeving in Denemarken sedert 1900 - .








Het station van Leipzig, het grootste kopstation van Europa, werd in 1915 in dienst genomen en heeft een belangrijke historische en architecturale waarde. Dit geldt ook voor het Gewandhaus, de vele oude beursgebouwen, de oude handelsbeurs uit 1687, het Altes Rathaus en enkele winkelpassages en cafés uit het begin van de 20ste eeuw. 













Liefhebbers van Bach kunnen niet om een bezoek aan de Thomaskirche heen. Het is de kerk waar Johann Sebastian Bach (1685-1750) dirigeerde, speelde, muziekles gaf en vooral: waar hij componeerde. In het koor van deze kerk uit het einde van de 15de eeuw heeft het graf van Bach een ereplaats gekregen.
Voor de kerk werd in 1908 het standbeeld van de componist geplaatst.  Het is een werk van de Leipziger kunstenaar Carl Seffer.




Even buiten Leipzig bevindt zich een oude  katoenfabriek (Leipziger Baumwollspinnerei), ooit de grootste van Europa. Zij werd verbouwd tot atelierruimte voor kunstenaars en ambachtslui. Naast een filmzaal bevinden er zich een tiental galeries, een museum voor hedendaagse kunst,  een winkel/groothandel voor kunstenaarsbenodigdheden, een pension en een Biergarten. Enkele kunstenaars waaronder Neo Rauch hebben er hun werkruimte. Deze hype site is sedert enkele jaren volop in ontwikkeling en kan met een gids bezocht worden.








Ernst Wilhelm Nay, Symphonie 1958
De ‘Neue Galerie’ in Kassel opende na de Documenta 14 in april 2018 opnieuw haar deuren. De collectie kreeg een nieuwe presentatie rond 50 schenkingen en nieuwe aanwinsten. De vaste collectie bestaat uit werken van de Duitse romantische landschapsschilders, het Duitse impressionisme, de abstracte kunst en actuele werken die verworven werden nav de voorbije documenta’s. Vertegenwoordigd zijn oa Courbet, Rodin, Corinth, Max Slevogt, Ernst Wilhelm Nay, Max Ernst, Sigmar Polke, Andy Warhol, Gerhard Richter, Mario Merz, Michael Rakowitz, Doris Salcedo, Ai Weiwei, Harry Kramer, en uit de Documenta 4
Miriam Cahn, Nevin Aladag, Susan Hiller en vele anderen.



Het Kunstmuseum in Mülheim an der Ruhr bevindt zich in het oude postgebouw. Het bezit naast een prachtige vaste collectie schilderijen een unieke verzameling grafisch werk van kunstenaars als Max Beckmann, Carl Hofer, Heinrich Campendonk, Max Ernst, Alexej von Jawlensky, Franz Marc, August Macke, Emil Nolde, Ernst Barlach, Karl Schmidt-Rottluff, Feininger, Georges Braque, Marc Chagall, Pablo Picasso, Georg Baselitz, Markus Lüpertz, Sigmar Polke en vele anderen.








Praktisch

- Vertrek op 04 oktober 2018 (vertrekuur volgt); lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 07 oktober 2018 rond 22h30
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet (Erfurt en Leipzig).
- Het avondmaal op de terugreis is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, gidsen, inkomsten van de musea, annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van minstens 50 deelnemers
o Tweepersoonskamer:  per persoon 395 €
o Opleg voor éénpersoonskamer: 66 €
o Niet leden van Konsept: opleg 80 €


Inschrijven op vrijdag 20 april 2018 (wegens beperkte optie op het aantal hotelkamers), vanaf 07h00.


Uitsluitend via SMS: 0473 93 86 71  (geen telefoon, geen voicemail)
Vermeld je naam en het aantal personen waarvoor je inschrijft (met hun naam)
Konsept zal je nog diezelfde dag contacteren. 
Onmiddellijk daarna kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening: 
320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.

Leden (lidgeld gestort voor 31/03/2018) hebben voorrang!!!