maandag 1 oktober 2012

STUDIEREIS KONSEPT DUISBURG-ESSEN ZONDAG 25 NOVEMBER 2012

STUDIEREIS DUISBURG - ESSEN ZONDAG 25 NOVEMBER 2012

MUNCH, MATISSE EN DE EXPRESSSIONISTEN
BERNARD SCHULTZE - GEGENWELTEN Retrospektieve
VASTE COLLECTIES FOLKWANG ESSEN EN KUPPERSMUHLE DUISBURGMUNCH, MATISSE EN DE EXPRESSIONISTEN
Museum Folkwang Essen


In deze tentoonstelling wordt het werk van de Franse Fauvisten, Matisse, André Derain en Maurice de Vlaminck, geconfronteerd met dat van de Noor Edward Munch en jonge Duitse en Russische expressionisten als Ernst Ludwig Kirchner, Erich Heckel, Alexej von Jawlensky, Wassily Kandinsky, Gabriele Münter en Franz Marc. De Fauvisten brachten een radicale vernieuwing in de kunst door de verhouding tussen natuur en kunst te herdefiniëren en het beeld te laten ontstaan uit de kracht van de kleuren zelf.

De kunstenaars in Duitsland volgden met belangstelling deze evolutie en gebruikten de resultaten ervan voor hun eigen revolutionaire ontwikkeling. Ook de Noor Edward Munch speelde bij deze evolutie een centrale rol. De tentoonstelling wil dit thema centraal stellen. Het museum Folkwang bezit eveneens een uitzonderlijk vaste collectie met werken uit de 19de en 20ste eeuw. Enkele namen: Beckman, Cézanne, Courbet, Daumier, Delaunay, Derain, Feininger, Caspar Friedrich, Gaugain, Hodler, Kandinsky, Kirchner, Klein, Kokoschka, Macke, Maillol, Franz Marc, Matisse, Minne, Horn, Klee, Monet, Nolde, Picasso, Renoir, Richter, Rodin, Rothko, Stella, Van Gogh en vele andere

KUPPERSMUHLE DUISBURG
De vaste collectie


De vaste collectie van het museum Kuppersmuhle bestaat uit ongeveer 1500 werken, vooral van Duitse kunst uit de periode na 1945. We vermelden onder andere: Josef Albers, Stephan Balkenhol, Georg Baselitz, Willi Baumeister, Joseph Beuys, Peter Brüning, Karl Fred Dahmen, Hanne Darboven, Günther Förg, K.O. Götz, Gotthard Graubner, Candida Höfer, Gerhard Hoehme, Rebecca Horn, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, Imi Knoebel, Norbert Kricke, Markus Lüpertz, Blinky Palermo, A.R. Penck, Otto Piene, Sigmar Polke, Gerhard Richter, Bernard Schultze, Emil Schumacher, Fred Thieler, Hann Trier, Rosemarie Trockel en Wols.
Deze werken worden in wisselende presentaties in ruim 15 zalen getoond.

BERNARD SCHULTZE - GEGENWELTEN
Retrospektieve

Bernard Schultze (1915-2005) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de na-oorlogse Avantgarde en van de ‘Informele’ kunst. In deze omvangrijke retrospectieve zijn schilderijen te zien, reliëfs, tekeningen, objecten en ruimtelijke installaties uit alle belangrijke periodes van zijn oeuvre. Ook de beroemde ‘Migofs’ ontbreken niet. Dit zijn fantastische kunstwezens ergens in de overgang van Natuur en Mens, waarmee Schultze zijn schilderkunst naar de derde dimensie probeerde over te brengen.
PRAKTISCH


Datum: ZONDAG 25 NOVEMBER 2012
Vertrek: 8h00 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 19h30
Deelname in de kosten: leden konsept 35€; niet-leden 45€

Inschrijven: vanaf 11 oktober 2012 en voor 18 november 2012
Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473/93 86 71.

Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer.
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom


Nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op Konseptrekeningnr: 320-0692986-88 en ben je officieel ingeschreven.

Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft!

STUDIEREIS KONSEPT KEULEN ZONDAG 11 NOVEMBER 2012

STUDIEREIS KEULEN ZONDAG 11 NOVEMBER 2012


DAVID HOCKNEY: A BIGGER PICTURE
1912 – MISSION MODERNE: RETROSPECTIEVE TENTOONSTELLING MET VAN GOGH, GAUGUIN, PICASSO, MUNCH & CO
MEESTERWERKEN VAN DE MODERNE KUNST: DE VERZAMELING HAUBRICH IN MUSEUM LUDWIG
ART SPIEGELMANDAVID HOCKNEY : A BIGGER PICTURE.
Museum Ludwig


De ‘Swimmingpool-schilderijen’ van Hockney behoren zonder twijfel tot de iconische beelden van de kunst uit de jaren 1960. Ook met zijn gevoelige portretten, meesterlijke stillevens en landschappen, met zijn collages en intelligente verwerkingen van aspecten van de kunstgeschiedenis, behoort Hockney tot de belangrijkste kunstenaars van de avantgarde.
Zijn veelzijdig, fris werk heeft telkens opnieuw verrassingen in petto. Zo nam Hockney in Californië de waarneming van de ruimte en van de wijdsheid van landschappen reeds tot thema van zijn panoramische schilderijen van de Grand Canyon. Als gevolg daarvan is het schilderen van landschappen de voorbije jaren in het centrum van zijn aandacht gekomen.
Sedert zijn terugkeer naar Los Angeles en zijn definitieve vestiging in het kuststadje Birdlington met haar zeer bosrijke omgeving, schiep hij een aantal wonderlijke landschapsschilderijen die voor een groot deel direct in de natuur geschilderd zijn. Deze werken zijn, zeer geraffineerd geschilderd, tegelijkertijd ook bijzonder toegankelijk voor de toeschouwer.

Parallel aan de traditionele manier van schilderen experimenteert Hockney de laatste tijd met beeldschermtekeningen via de iPhone-App ‘Brushes’, aanvankelijk op zijn smartphone, later op zijn iPad.
Deze levendige, beklijvende beelden, maken een belangrijk deel uit van de tentoonstelling.


MEESTERWERKEN VAN DE MODERNE KUNST: DE VERZAMELING HAUBRICH
Museum Ludwig


Haubrich (1889-1961) was als advocaat een typische, gezellige Keulenaar. Daarenboven bezat hij een eigenschap die niet alle Keulenaars gegeven was tijdens het Derde Rijk: moed. De verzameling die hij heeft aangelegd getuigt van zijn levenslust en van zijn nieuwsgierigheid. Reeds tijdens de eerste wereldoorlog begon hij kunst te verzamelen, vooral van Duitse tijdgenoten. Het 'portret van Doktor Hans’ van Otto Dix was het eerste moderne werk in zijn verzameling, evenals werken van Nolde en Kirchner, van wie het 'Halfnaakt met hoed, dat reeds in 1925 werd getoond op de Biënnale van Venetië, het pronkstuk is van de verzameling. Verder zijn er werken van Chagall, Karl Hofer, Heinrich Hoerle, Wilhelm Lehmbruck en Paula Modersohn-Becker.Vanaf 1946 werd de verzameling, in samenwerking met de toenmalige directeur van het Wallraf-Richardsmuseum, uitgebreid met werken van de Blaue Reiter, Bauhaus en het kubisme. Tijdens deze tentoonstelling wordt de verzameling in heer totaliteit getoond.

CO-MIX: ART SPIEGELMAN
EEN RETROSPECTIEVE VAN STRIPS, TEKENINGEN EN ANDERE GEKRIBBEL.
Museum Ludwig


In het middelpunt staat natuurlijk het werk MAUS, de ondertussen wereldberoemde omzetting van het lot van Spiegelmans’ Joodse Poolse ouders in een striptekening. Zijn ouders overleefden zowel de kampen van Auschwitz als Dachau.1912 MISSION MODERNE.’DIE JAHRHUNDERTSCHAU DES SONDERBUNDES’. GROTE RETROSPECTIEVE MET VAN GOGH, GAUGAIN, PICASSO, MUNCH EN ANDEREN.
Museum Wallraf


100 Jaar geleden vond in Keulen één van de belangrijkste tentoonstellingen uit de moderne kunstgeschiedenis plaats. De op heden legendarische ‚Sonderbundausstellung’, die plaats vond in de zomer van 1922, had als doel het conservatieve keizerrijk in contact te brengen met de moderne kunst. En dat lukte wonderwel. De tentoonstelling betekende voor Duitsland de grote doorbraak van de Moderne Kunst. De kwaliteit en de kwantiteit van de werken was adembenemend: er waren ongeveer 650 kunstwerken te zien, waaronder 130 schilderijen van Van Gogh, 26 van Cézanne, 25 van Gaugain, 32 van Munch en 16 van Picasso. Er waren werken van de post-impressionisten, de Duitse expressionisten en de jonge schilders van De Brücke en de Blaue Reiter.
Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van deze tentoonstelling toont het museum Wallraf een selectie van 100 werken die er oorspronkelijk ook bij waren. De werken komen van musea van de hele wereld, zoals het Van Gogh Museum te Amsterdam, het Staatsmuseum Berlijn, het Art Institute Chicago, de National Gallery London, het Moma New York, het Munch museum te Oslo, het Musée d’Orsay Parijs, en de National Gallery Washington. Er zijn eveneens talloze werken uit privé collecties te zien.
Ook nu nog, 100 jaar later, toont deze fascinerende retrospectieve hoe revolutionair en baanbrekend de ’Sonderbundausstellung’ voor haar tijd was.

PRAKTISCH

Datum: ZONDAG 11 NOVEMBER 2012
Vertrek: 07h30 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: rond 20h00
Deelname in de kosten: leden Konsept 35€; niet-leden 45€

Inschrijven vanaf 11 oktober 2012 en voor 7 november 2012
Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer.
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.

Enkel nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.

Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.