maandag 3 november 2008

KUNSTREIS DEN HAAG 7 DECEMBER 2008: EEN UITZONDERLIJK DAGJE GEMEENTEMUSEUM

In haar 20-jarig bestaan heeft Konsept al meermaals het Gemeentemuseum in Den Haag bezocht. En nooit was dit gratuit! Het betrof altijd belangrijke tentoonstellingen waarvan het bestuur het vermoeden had dat ze het blikveld van de Konseptenaren en de leerlingen van de ABK konden verruimen door stellingen in te nemen en kunst in een ruime context te plaatsen. Nooit was zo’n bezoek vrijblijvend, soms kwamen we met antwoorden terug maar meestal toch met nieuwe vragen en moesten we onze standpunten bijstellen en vaak opnieuw formuleren. Juist daardoor zijn aandachtige tentoonstellingsbezoeken zo waardevol.
Sommige tentoonstellingsbezoeken bieden ons een platform van waaruit we nieuwe wegen kunnen bewandelen zonder telkens opnieuw het warm water te moeten uitvinden. Zij leren ons heel wat bij zonder belerend te zijn. (De Ulmgangers denken nu waarschijnlijk aan de grote Zerotentoonstelling in de Weishaupthalle). De uitstap die we aanbieden valt onder deze categorie.

VIER tentoonstellingen en een geleid bezoek aan het museum zelf!

- ‘DE XXste EEUW’
Verspreid over twee verdiepingen toont deze grote tentoonstelling hoe in de 20ste eeuw vanuit individuen en groepen telkens anders gekeken werd naar de werkelijkheid. De tentoonstelling toont ons van Mesdag, over Picasso tot Baselitz de bewogen geschiedenis van de ‘moderne kunst’. Toch is het geen droge chronologische geschiedenisles geworden want ook de kunstgeschiedenis is niet rechtlijnig en eenduidig. Aan de hand van zes ankerpunten worden we op ontdekkingstocht gestuurd in een eeuw van experiment en avontuur.

-'MINIMAL IS MORE'
In deze tentoonstelling gaan werken uit de eigen museumcollectie de confrontatie aan met de collectie Lafrenz uit Hamburg. De tentoonstelling refereert aan de allereerste minimal art-tentoonstelling in Europa in 1968 (in hetzelfde museum) en maakt via een tussenstap in 2002 een stand van zaken op rond Minimal Art vandaag, in 2008. Er zijn ook werken van kunstenaars die in die 40 jaar expliciet op Minimal Art reageerden.


-'JOZEF EN ISAAC ISRAËLS'
In deze tentoonstelling zien we hoe vaders en zonen zowel gelijk als erg verschillend kunnen zijn. Voor vader Jozef Israëls is bvb. het strand van Scheveningen het decor voor zijn bekende vissersvrouwen en kinderen; Isaac schildert dames in elegante zomerse toiletten, of badgasten aan het Lido in Venetië. En al is dit thema ogenschijnlijk erg verwant, hun schilderstijl is dat niet. Vader Jozef sluit aan bij de Haagse school en Isaac eerder bij het Nederlands impressionisme (zie ook Breitner). Deze tentoonstelling is de afscheidstentoonstelling van John Sillevis die ruim 35 jaar aan het museum was verbonden.

- ‘BLOEMENSTILLEVEN NO 193’ door ANTON HENNING
Speciaal voor de projectenzaal van het museum ontworpen maakt deze tentoonstelling deel uit van een reeks tentoonstellingen waarbij de kunstenaars reageren op deze bijzondere BERLAGEruimte.

HET GEMEENTEMUSEUM (1931-1935) VAN DEN HAAG
is een ontwerp van Hedricus Petrus BERLAGE (1856-1934). Berlage, één van de wegbereiders van de moderne architectuur in Nederland heeft het museum dus niet afgewerkt gezien. Het werd volledig gerestaureerd in 1996.
Het belangrijkste aan dit museum - dat men bereikt via een lange brede glazen gang met links en rechts een vijver - is misschien wel zijn nederigheid ten overstaan van het doel waarvoor het werd gebouwd, nl. kunst tonen. (vgl ook met Kröller-Müller in Otterlo van Henri Van de Velde).
En het toont kunst in ruime zalen, kleinere kabinetten en bezinningshoeken, opgetrokken rond een binnentuin. Misschien zet dit museum ons aan tot nadenken over architectuur, en wat zij kan zijn, juist omdat de architectuur zich niet opdringt en in alle stilte haar opdracht vervult.
Het ontwerp Berlage is misschien, op formeel en materieel vlak, wel schatplichtig aan Dudok (Raadhuis In Hilversum-1923-1931), maar het is op het vlak van architectuur in al zijn eenvoud een rijk en belangwekkend gebouw. Daarom willen wij er, na zovele jaren meer van weten en eindigen wij ons bezoek met een architectuurrondleiding (met gids).

‘EEN NIET TE MISSEN UITSTAP’

Konsept garandeert de deelnemers een verkwikkend kunstbad.

Inschrijven:
Leerlingen via de atelierleraar.
Konseptleden kunnen telefonisch inschrijven: 0473/938671 (vermeld je telefoonnummer bij voicemail)
Betalingen via rekeningnummer: 320-0692986-88

Deelname in de kosten:
-leden: 25€
-niet leden: 30€

Vertrek: 08u30, Gemeentehuis Mortsel, Liersesteenweg 1.
Terug +/- 19 h 30

Inschrijven voor 30 november 2008
Konsepttelefoon: 0473/938671

Geen opmerkingen:

Een reactie posten