zondag 1 maart 2009

NIEUWSBRIEF JRG.2 MAART 09 NR. 2

TENTOONSTELLINGEN ABK

in het kader van de Jeugdboekenweek:

Vrijdag 13 maart 09
om 18u30 bijten Koen Van Biesen en groep de spits af van de Jeugdboekenweek Mortsel met een muzikale voorstelling rond het nieuwe boek van Koen Van Biesen: “Mama Lucinda, een beetje vampier”. Daarna trakteert deze vampierenmama met haar lievelingsdrank.

Bibliotheek, Eggestraat 32-34, Mortsel, tel. 03/440 18 20

Zaterdag 14 maart 09
om 10u30 opening van de “Wondere Fimo-wereld” van Ann De Bode met illustraties in Fimo-klei voor de prenten van ondermeer : De Fanfare van Flierefluitegem; Spoken bestaan niet en het recente Kneedkneepjes.
Inleiding door jeugdauteur Dirk Bracke. Entertainment door Lilith, grimeurs en lachspiegels.


Bovenzaal en speelplaats ABK
de tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 29 maart tijdens de openingsuren van de ABK
Ann De Bode geeft de kneepjes van het Fimo-kneden door aan alle enthousiaste kinderen en jongeren die tussen 8 en 14 jaar oud zijn gedurende 6 workshops op zaterdagnamiddag 14 maart, woensdagnamiddag 18 maart en zaterdagnamiddag 21 maart.

Inschrijven kan uiterlijk tot 11 maart via de bib: tel. 03/440 18 20 of via de ABK: tel. 03/449 31 85

Woensdag 4 maart 09
om 14u00 opening van het kabouterbos, ingericht door de leerlingen van de lagere graad van het filiaal in Edegem voor de Jeugdboekenweek Edegem
Fort 5, Edegem

Woensdag 1 april 09
Samenwerkingsproject RVT Immaculata
om 15u15 opening tentoonstelling van beeldend werk van bewoners van het RVT Immaculata en de leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar lagere graad o.l.v. Chris Snik van het filiaal in Edegem en van de portretten van de rusthuisbewoners, gemaakt door de leerlingen van het atelier tekenkunst o.l.v. Wlad Moszowski
RVT Immaculata, Edegemsestraat, Edegem


Zaterdag 25 april 09
Tulp, projecttentoonstelling van de leerlingen van het filiaal Edegem
om 11u00 opening met inleiding door Ronald van der Hilst, tulpenkunstenaar
tuin Huis Hellemans, Strijdersstraat 14, Edegem
de tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 3 mei
woensdag: 14u00 – 17u00,
vrijdag: 14u00 – 18u00,
zaterdag en zondag: 10u00 – 12u30 en 14u00 – 18u00


Van vrijdag 24 tot en met donderdag 30 april:
Week van de amateurkunsten (WAK):

Van 24 t.e.m. 30 april zullen de leerlingen van het atelier vrije grafiek en van het atelier tekenkunst ‘algemeen’ de ABK vertegenwoordigen in de Hoeve Dieseghem ter gelegenheid van de week van de AmateurKunsten.
Het atelier vrije grafiek staat o.l.v. An Bellers en Mark Bosselaers en het atelier tekenkunst ‘algemeen’ (d.i. tekenen naar stilleven, landschap en menselijke figuur) o.l.v. Ann Francx. Om de bezoeker een idee te geven van wat vrije grafiek is, zullen de leraars en de leerlingen van deze discipline op bepaalde momenten demonstraties geven.


STUDIEREIZEN KONSEPT

INSEL HOMBROICH en LANGEN FOUNDATION
JEAN DUBUFFET

‘Schoon en onvergankelijk ?’
Daguitstap konsept 26 april 2009

INSEL HOMBROICH is een museumcomplex, ontworpen door Erwin Heerig, bestaande uit meerdere paviljoenen midden in een moerassig natuurgebied. Geen airco, geen klimaatbeheersing, geen gesloten deuren, maar overal altijd kunst in kontact met de natuur, geïntegreerd in de natuur, onderhevig aan de invloeden van de natuur, anders bij elke nieuwe lichtinval. Anders bij elk nieuw seizoen.

‘Ons eerste bezoek overtrof al onze verwachtingen en liet ons de moeizame reis meteen vergeten. Bij de omgeving, de collectie, de ambiance, het licht, bij alles vielen we van de ene verbazing in de andere. De deuren stonden inderdaad open, ook als het regende en er was geen bewaker te zien. Het lunchconcert hadden we blijkbaar net gemist want de stoelen stonden nog in de centrale ruimte van de enige grote expositiehal die er toen was, maar de muziek hing nog tussen de prachtige Khmer-beelden. Om de hoek hingen een klein blauw van Yves Klein, schilderijen van Lovis Corinth, Jean Arp, Picabia, en Kurt Schwitters. In de vitrines stond Romeins glaswerk afgewisseld met prehistorische muziekinstrumenten en Chinees paarden en dromedarissen van aardewerk. Negens een naambordje. Al het werk kon je tot je nemen op zijn eigen merites. In het oude park stond een fin-de-siècle villa waarin tekeningen van Cézanne en etsen van Rembrandt te zien waren.’ (Els Bannenberg op www.dekunsten.net).

En verder zie je er ook werk van Calder, Matisse, werken op papier van Rembrandt, Van der Lek, Brancuzi en Cézanne, en nog veel veel meer.

In het toegangsticket van Insel Hombroich is een stevige maaltijd inbegrepen. Die neem je in een mooi paviljoen met terrasjes midden in de natuur.

De LANGEN FOUNDATION is een schitterend nieuw museum dat zich bevindt op een vroegere rakettenbasis, niet ver van Insel Hombroich. Behalve een vaste collectie kan je er ook regelmatig tentoonstellingen bezoeken.

Momenteel loopt er een overzichtstentoonstelling werk van Jean Dubuffet. Het hart van de tentoonstelling bestaat uit werken van de jaren 1940, de periode waarin de kunstenaar zijn beeldtaal ontwikkelde. Daaraan koppelen zich dan hoofdstukken als ‘Grotesken’, Abstracties’, ‘Hourloupe’ en ‘Het late werk’. Sleutelwerken uit het oeuvre verduidelijken de organische ontwikkeling van Dubuffet, van figuratief over abstract opnieuw naar figuratief.

Dubuffet is een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de kunst van de 20e eeuw. Zijn bemiddelaarsrol tussen de poësie van Paul Klee of Max Ernst en zijn gevoel voor het materiaal en de ‘huid van het schilderij’ wordt door alle kunstenaars na hem hoog gewaardeerd. Door zijn aandacht voor het marginale en het ongewone –kunst van buitenstaanders en kunst van de straat- opent hij de wereld naar strips, graffiti, en andere controversiële beeldtalen.
‘Hoge’ en ‘lage’ kunst zijn in zijn werk geen afzonderlijke categorieën meer.


Inschrijven:
Leerlingen via de atelierleraar.
Konseptleden kunnen telefonisch inschrijven: 0473/93 86 71 (vermeld steeds je telefoonnummer); de inschrijving is pas geldig na ontvangst van de bijdrage binnen 5 werkdagen.
Betalingen via rekeningnummer: 320-0692986-88

Deelname in de kosten
-leden: 32€
-niet leden: 37€

Vertrek: 08h00 Stadhuis Mortsel, Liersesteenweg 1.
Terug +/- 19 h 00

Inschrijven voor 15 april 2009
Konsepttelefoon 0473/93 86 71


OPROEP AAN ALLE KONSEPTLEDEN.

Wil je de digitale nieuwsbrief ontvangen, stuur dan zo snel mogelijk je mailadres met vermelding van je naam naar mark.bosselaers@telenet.be
Wil je verwittigd worden bij elk bericht dat op de weblog verschijnt, abonneer je dan zo snel mogelijk op de weblog. www.konseptmortsel.blogspot.com


GESCHENK AAN ONZE MEDEWERKERS en VRIJWILLIGERS


Konsept dankt alle medewerkers en vrijwilligers voor hun inzet tijdens het voorbije jaar.

Wij nodigen hen in mei uit op een Nocturne Ensor,Redon,Goya in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen met aansluitend een gezellige drink.

Uitnodigingen volgen.
KONSEPT 4 DAAGSE KUNSTREIS 2009
DONDERDAG 1 OKTOBER tot ZONDAG 4 OKTOBER.
PARELS OP DE WEGEN NAAR PARIJS


Ook in 2009 organiseert Konsept een vierdaagse kunstreis. We werken momenteel de planning in detail uit maar geven jullie toch al graag onze keuze van ‘Parels op de wegen naar Parijs’ die we zullen bezoeken.

Planning:

- Beauvais: kathedraal en Musée départemental de l’oise
- Vitry Sur Seine : MAC/Val – Musée d’art contemporain Van de Marne
- Chartres : kathedraal, Centre international du vitrail, Musée de Beaux Arts en Picasiette
- Maintenon en/of Rambouillet
- Parijs : ganse dag: Centre Pompidou (werk van 500 vrouwelijke kunstenaars) en een ander museum
- Evry: Kathedraal van Botta (als het even kan met de tijd)
- Morienval, Pierrefonds, Familistère in Guise
- avondmaal in Mons

… en misschien is er nog wel een verrassing bij.
Definitieve info en inschrijvingsvoorwaarden volgen.
Wij mikken op een prijs per persoon van ongeveer 380 €, alles inbegrepen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten