dinsdag 12 mei 2009

VIERDAAGSE KUNSTREIS 2009: CHARTRES, PARIJS EN OMSTREKEN

VIERDAAGSE KUNSTREIS 2009
KONSEPT KIEST VOOR GODDELIJK BLAUW
1 T/M 4 OKTOBER – Chartres, Parijs en omstreken


De vierdaagse kunstreis die Konsept in oktober organiseert, grasduint in een periode van 1000 jaar kunstgeschiedenis. Vlakbij huis. Onder de kerktoren als het ware. Tenminste toch als je nieuwsgierig bent. De reis die we samenstelden biedt zoals gewoonlijk heel wat variatie en ook, althans zo hopen we en durven we ook zonder blikken of blozen beweren, enkele verrassingen. Op het programma staan in hoofdzaak kunstwerken die naar men zegt reeds lang tot het collectieve geheugen behoren; of er zeker in de toekomst zullen toe behoren. Uitdagend stellen we de vraag: maken ze ook reeds deel uit van ons persoonlijk aandeel in dat ‘collectieve geheugen’ zolang we ze niet zelf gezien hebben? Tijd dus om met een open geest deze uitdaging aan te gaan.

Voor de trouwe medereizigers zal het opvallen dat we terugkeren naar enkele musea die we reeds vroeger bezochten. Is dit enkel een gelegenheid om ons geheugen te testen, of geeft dit ons de kans om het verleden naar ons toe te trekken en vanuit de gebeurtenissen die ons getekend hebben naar dit alles anders te kijken, en het anders te ervaren? Onszelf in de tijd te markeren?

En tenslotte heeft Konsept ook dit jaar weer gezocht naar een optimale prijs/kwaliteitverhouding.

Zijn dit niet voldoende redenen om mee te gaan?


Korte programma-omschrijving.

In Beauvais bezoeken we natuurlijk de Kathedraal St-Pierre met haar merkwaardige geschiedenis en boeiende architectuur. Ook het Musée départemental de L’Oise verdient onze aandacht ware het maar omwille van het werk van Thomas Couture, leermeester van Manet, Puvis de Chavannes en Feuerbach.
In Vitry sur Seine nabij Parijs staat het MAC/VAL op het programma. Het Musée d’Art Contemporain – Val-de-Marne waar we in de eerste plaats kennis maken de actuele Franse kunst.


Chartres
is, op de bedevaartsroute naar Compostella, het belangrijkste Maria-bedevaartsoord van Frankrijk. Over de schitterende kathedraal zijn duizenden bladzijden geschreven, en wellicht evenveel over de 200m² glasramen met hun unieke ‘blauw’. Chartres is de enige kathedraal waar alle glasramen, 157 in totaal, volledig gekleurd zijn. Dit is een unieke schat in de kunstgeschiedenis. Alleen al de ‘Notre Dame de la belle verrière’ is immers een reis naar Chartres waard. En er is nog meer: 10.000 beelden zijn in het bouwwerk verwerkt en, naar Rodin zegt, zie je een ballet van luchtbogen aan de buitenzijde van het koor. Tenslotte denken we ook aan het labyrinth en wat het voor ieder betekent er in en over te wandelen. We bezoeken uiteraard ook het Centre International du Vitrail, het Musée des Beaux-Arts en de woning van PICASSIETTE (de ‘Facteur Cheval’ van Chartres).
Als de omstandigheden het ons toestaan bezoeken we ook nog het kasteel van Rambouillet of het kasteel van Maintenon…dat beslissen we de dag zelf.


In Parijs staat Quai de Branly op het programma, architecturaal een uitzonderlijk museum met een even uitzonderlijke collectie kunstvoorwerpen uit de hele wereld. Op ons lijstje staat ook het Centre Pompidou met een thematentoonstelling ‘Vrouwelijke kunstenaars uit de collectie’, en de Fondation Cartier, een prachtig museum van Jean Nouvel (1994) met werk van hedendaagse kunstenaars... en als de tijd en het weer het toelaten brengen we een kort bezoek aan het Parc André Citroën. Of nog een ander merkwaardig monument… . Daar kunnen we allen samen over afspreken tijdens de reis zelf.


Vanuit Senslis bezoeken we het kasteel van Pierrefonds, een immens middeleeuws kasteel dat volledig heropgebouwd werd door Viollet-le-Duc in opdracht van Napoleon III. Het is een uiterst merkwaardig bouwwerk dat ooit de maatstaf is geweest van wat men onder restauratie verstond. Dit roept uiteraard vragen op, zoals de vraag of Viollet-le-Duc niet vooral zijn eigen taal sprak eerder dan een historische reconstructie te maken; en of hij ons ook nu nog aanspreekt in vele ‘andermans’ talen.

En eindelijk kunnen we na vele jaren wachten, hopen en puzzelen, ook de Familistère de Guise (1856-1883) op het programma zetten. Een schitterend voorbeeld van sociale architectuur waarin ideeën verweven zitten die ook Lieven Gevaert voorstond maar die hij niet in dezelfde mate heeft kunnen realiseren.


Een druk programma, misschien wel. Maar wie veel wil zien, die ziet ook veel. Op ze’n Konsepts laverend langs bijzondere schatten.

Vertrek: 1 oktober in de ochtend
Terugkeer: 4 oktober in de avond (avondmaal onderweg)
Deelname op basis van twee persoonskamer:
Leden: 390 €
Niet leden: 450 €
Supplement voor 1 persoonskamer: 105 €

In de prijs is inbegrepen:
- bus, baantaksen, fooien, annulatieverzekering
- 3 overnachtingen op basis van half-pension (ontbijt en avondmaal)
- avondmaal op de terugweg
- inkom musea

Maximum aantal deelnemers: 42

Inschrijving is geldig na storting van het volledige bedrag (ten laatste op 15 juni 2009)
Rekening Konsept: 320-0692986-88


Inschrijven en info: 0473 93 86 71 (steeds je naam en telefoonnummer vermelden wanneer je een bericht inspreekt)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten