dinsdag 30 juni 2009

INLEIDINGSTEKST FILIP VERVAET BIJ PROJECTTENTOONSTELLING ATELIER BEELDHOUWKUNST ABK MORTSEL

Nomadische Sculpturen

Projecttentoonstelling Atelier Beeldhouwkunst Academie voor Beeldende Kunsten Mortsel

Beeldhouwkunst is van nature, net als een woning, mede door de gebruikte materie meestal een statisch gegeven. Sculpturen zijn van nature monumentaal, wegen overwegend zwaar en zijn vaak moeilijk transporteerbaar.
Vanuit dit gegeven en mede geïnspireerd door het nomadisch bestaan dat ik aantrof tijdens mijn reis door Mongolië, kwam ik op het idee om deze tentoonstelling op te bouwen rond het thema van nomadische of mobiele sculptuur.

Een tentoonstelling van sculpturen die qua opzet, materiaalgebruik en inhoud specifiek ontworpen zijn om een nomadisch, rondreizend bestaan te leiden.
Voor deze tentoonstelling werden de studenten dus gevraagd een ruimtelijk werk/sculptuur te maken die dit statisch gegeven eigen aan het beeldhouwwerk doorbreekt: een sculptuur die verplaatsbaar is, modulair is opgebouwd, opvouwbaar, draagbaar of op wielen,... kortom een sculptuur die gemaakt is een nomadisch bestaan te leiden.
Net zoals er in de woningbouw talloze varianten zijn op de vaste woning zoals tenten, gers, (Mongolië), tipi, woonboten, woonwagens, tijdelijke noodwoningen, kartonnen doos (daklozen),.
In deze tentoonstelling verwijzen de sculpturen dan ook zowel vormelijk als inhoudelijk en vaak op poëtische wijze aan o.a. nomadische volkeren en hun woningbouw, voertuigen, mechanica en aan natuurfenomenen zoals wind, water, eb en vloed… de wereld in beweging.
Als in een nomadische trektocht werden de werken in een kleurrijke stoet te voet van de academie tot aan het Fort gedragen, geduwd, getrokken,…


Filip Vervaet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten