woensdag 29 september 2010

STUDIEREIZEN ROTTERDAM: KEES VAN DONGEN EN EDVARD MUNCH 24 EN 28 OKTOBER 2010

STUDIEREIZEN

ROTTERDAM: KEES VAN DONGEN EN EDVARD MUNCH

24 en 28 OKTOBER 2010

EDVARD MUNCH
De Kunsthal Rotterdam presenteert met ruim honderdvijftig schilderijen en werken op papier een overzicht van het oeuvre van de Noorse schilder, die bij het grote publiek vooral bekend is door het schilderij ‘De Schreeuw' (1893).

Alle werken in de tentoonstelling zijn afkomstig uit particuliere collecties en worden éénmalig samengebracht; een absolute buitenkans voor iedereen die het oeuvre van Edvard Munch (beter) wil leren kennen. Munch schildert over het leven, over de liefde en de dood; diepe emoties zoals eenzaamheid, angst en innerlijke spanningen zijn de leidraad in zijn werk. Door de thematiek, de krachtige compositie, vloeiende lijnvoering en het bijzondere kleur- en materiaalgebruik raken zijn schilderijen ons tot op de dag van vandaag. 

KEES VAN DONGEN ‘de grote ogen van Kees van Dongen’
In het museum Booijmans Van Beuningen laat de tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ circa tachtig internationale topwerken zien van de befaamde schilder Kees van Dongen.

Maar liefst zestig schilderijen en een selectie tekeningen, keramiek, affiches en fotomateriaal worden speciaal voor de tentoonstelling overgevlogen uit internationale topcollecties, van New York tot Monaco en van Genève tot Moskou.

‘De grote ogen van Kees van Dongen’ toont de weidse blik van deze in Nederland geboren kunstenaar, die in Parijs wereldberoemd werd met zijn kleurrijke vrouwenportretten. Vrouwen met grote ogen, acrobates, naakte vrouwen, vrouwen gekleed in de couture van de ontwerper Paul Poiret en vrouwen die hij schilderde tijdens zijn verre reizen. Ook zijn eigen geliefden en goede vriendinnen – zoals de minnares van Pablo Picasso, met wie Van Dongen in Parijs een atelier deelde – werden door de schilder vereeuwigd. Soms schilderde Van Dongen ook mannen, waaronder zijn vader, de bokser Jack Johnson en enkele jazz artiesten.


Op 24 oktober hebt u ongetwijfeld voldoende tijd om ook een bezoek te brengen aan het ‘HUIS SONNEVELD’, dat deel uitmaakt van het architectuurmuseum van Rotterdam.

Huis Sonneveld is een monument van het Nieuwe Bouwen. Een functionalistische architectuur die begin 20e eeuw opkwam en zijn hoogtepunt tussen de beide wereldoorlogen beleefde. Niet monumentaliteit lag aan de basis van het ontwerp, zoals bij veel traditionele architectuur, maar de functie van het gebouw en de behoeften van de gebruikers.Gezonde leefomgeving
De architecten van het Nieuwe Bouwen gebruikten graag moderne technieken en materialen als beton en staalconstructies. Daarmee zouden ze efficiënte, hygiënische gebouwen kunnen ontwerpen. Belangrijk ook was een functionele plattegrond met open, liefst vrij indeelbare ruimtes. Een gebouw moest een open, luchtige indruk maken, in tegenstelling tot de traditionele, gesloten bouwblokken. Ze streefden naar een gezonde leefomgeving waarin frisse lucht en veel zonlicht onontbeerlijk waren. 'Licht, lucht en ruimte' werd de slogan van de Nieuwe Bouwers.

Vrij indeelbare ruimte
De uitgangspunten van het Nieuwe Bouwen zijn gemakkelijk in Huis Sonneveld te herkennen. Zowel aan de voor- als aan de achterzijde zijn grote strookvensters te zien. Deze zorgden ervoor dat in ieder vertrek veel licht binnen kwam. De vele deuren die naar de tuin en de balkons leiden maakten een intensief gebruik van de buitenruimte mogelijk. Met een staalskeletconstructie en betonnen vloeren waren er geen dragende muren meer nodig en kon de ruimte vrij worden ingedeeld. Muren werden alleen nog gebruikt om de ruimtes van elkaar te scheiden.

Zondag 24 oktober 2010

Vertrek: 8h30 aan het stadhuis van Mortsel
Terug: rond 19h30
Deelname in de kosten: leden konsept en studenten academie 35€
Niet leden: 40€
Inschrijven vanaf 5 oktober 2010 en voor 20 oktober 2010 via het
telefoonnummer: 0473 93 86 71.
Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
De inschrijving is pas officieel na storting van het bedrag op nr: 320-0692986-88, volgend op een bericht.


Donderdag 28 oktober
Vertrek: 8h00 aan het stadhuis van Mortsel
Terug: rond 17h30
Deelname in de kosten: leden konsept en studenten academie 35€
Niet leden: 40€
Inschrijven vanaf 5 oktober 2010 en voor 20 oktober 2010 bij Karen van Vlaslaer op de academie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten