dinsdag 26 april 2011

NIEUWSBRIEF KONSEPT EN ABK MORTSEL APRIL 2011, nr. 2 STUDIEREIS AKEN ZONDAG 29 MEI 2011: JOOS VAN CLEVE, HYPER REALISME - KUNST EN AMERIKA IN DE JAREN 1970 & DE DOM
STUDIEREIS AKEN
29 MEI 2011
JOOS VAN CLEVE, HYPERREALISME IN AMERIKA & DOM VAN AKEN


Suermondt-Ludwig-Museum: Joos van Cleve.


Voor het eerst in de moderne kunstgeschiedenis wordt een grote overzichtstentoonstelling gewijd aan het werk van Joos van Cleve. Deze tentoonstelling biedt een zo volledig mogelijk overzicht over zijn uitgebreid oeuvre en tracht inzicht te geven in de redenen van zijn toenmalig succes.
In de eerste helft van de 16de eeuw was het atelier van Van Cleve toonaangevend in Antwerpen, niet enkel op artistiek niveau maar ook wat betreft het commercieel succes: werken van hem vonden afzet in alle grote vorstendommen en machtscentra van de toen gekende wereld.
In deze tentoonstelling zijn meer dan 60 werken van hem samengebracht: uit Parijs (het Louvre), Londen (National Galery), Madrid (Prado), New York (Metropolitan), en vele andere gerenommeerde musea.
Er zijn eveneens werken te zien van de Italiaanse meesters Giampietrino en Marco d’Oggiono, die werkten in het atelier van Da Vinci en die belangrijke voorbeelden waren voor Van Cleve. De schittering van zijn werken bestaat erin dat hij een prachtige synthese wist te bereiken van de emotionaliteit van de Italiaanse Renaissance en de helderheid en precisie van de Nederlandse schilderkunst.


Hyper Realisme – Kunst en Amerika in de jaren 1970
Ludwig Forum Aachen


Met de jubileumtentoonstelling ‘Hyper Real – Kunst und Amerika um 1970’ viert het Ludwig Forum in Aken haar 20-jarig bestaan. Deze tentoonstelling belicht aan de hand van meer dan 250 werken van 100 kunstenaars de reflecties van kunstenaars op de ‘American way of life’ in de kontext van de politiek-maatschappelijke evoluties van die periode.
Er zijn werken te zien van de volgende kunstenaars:

Schilderijen en grafiek

Georg Baselitz, Jean Michel Basquiat, Robert Bechtle, William Beckman, Peter Blake,
Chuck Close, Alex Colville, Robert Cottingham, Robert Cumming, Rackstraw Downes,
Don Eddy, Erró, Richard Estes, Eric Fischl, Gérard Gasiorowski, Juan Genovés, Franz
Gertsch, Domenico Gnoli, Ralph Goings, Richard Hamilton, Keith Haring, Jean Olivier
Hucleux, Jasper Johns, Howard Kanovitz, Alex Katz, Konrad Klapheck, Lazlo Lakner,
Roy Lichtenstein, Konrad Lueg, Alfred Leslie, Roy Lichtenstein, Allan McCollum, Richard
McLean, Jacques Monory, Malcolm Morley, Lowell Nesbitt, Philip Pearlstein, Sigmar
Polke, Lee Quinones, Mel Ramos, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter, James
Rosenquist, Mimmo Rotella, John Salt, Paul Sarkisian, Wayne Thiebaud, Andy Warhol,
Tom Wesselmann

Beeldhouwkunst
John Ahearn, Jonathan Borofsky, John De Andrea, Donna Dennis, Saskia de Boer, Ira joel Haber, Duane Hanson, Jann Haworth, Jeff Koons, Roberto Longo, Robert Morris, Claes Oldenburg, Suzan Pitt, George Segal

Fotografie
Lewis Baltz, William Christenberry, William Eggleston, Mitch Epstein, Lee Friedlander, Saul
Leiter, Joel Meyerowitz, Stephen Shore, Larry Sultan, Henry Wessel, Gary Winogrand


De DOM van Aken


“ Aken dankt zijn ontstaan aan de hier aanwezige warmwaterbronnen, waarvan de genezende werking al door de Romeinen zeer gewaardeerd werd toen zij hier in de 2de eeuw thermen lieten aanleggen. De stad beleefde een bloei in de 8ste eeuw, nadat Karel de Grote haar in 768 had gekozen tot zijn belangrijkste residentie. Hij liet een enorm paleiscomplex bouwen, met een kapel, een kruisgang en zaal voor hemzelf.Toen Karel in 800 tot keizer werd gekroond, werd Aken de hoofdstad van het Heilig Roomse Rijk. Het oorspronkelijke paleis van Karel de Grote in Aken is bijna volledig verdwenen, alleen de Pfalzkapelle resteert. Het ontwerp ervan is gebaseerd op dat van de San Vitale in Ravenna en is van de hand van Odo van Metz; de kapel werd gebouwd in 786 – 800.

Halverwege de 14 de eeuw werd er een toren aan toegevoegd, en in 1355 – 1414 kwam er een nieuw priesterkoor. Later volgden de zijkapellen, en in de 17de eeuw het middenstuk met koepel.” (Capitool Reisgidsen, Duitsland, uitg Reemst, 2007)

Onder leiding van een gids bezoeken we de schitterende ‘Dom van Aken’…een al of niet hernieuwde kennismaking met een onwaarschijnlijk uniek monument zo dichtbij!
In het mooie verkeersvrije centrum is er dan ook nog wat tijd om te kuieren, te genieten, een terrasje te doen… .


Datum: Zondag 29 Mei 2011

LET OP: NIEUWE VERTREKPLAATS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vertrek: 9h00 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (aan Parking GB)
(vlakbij halte tram 7 en 15)
Terug rond 19h45
Deelname in de kosten: leden konsept 28€; niet leden 35€

Inschrijven vanaf woensdag 27 april 2011 en voor 25 mei 2011

Alle inschrijvingen eerst via de konsepttelefoon: 0473/93 86 71.

Spreek steeds een boodschap in en vermeld je telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
Na een telefonische bevestiging maakt een storting van het verschuldigde bedrag op nr: 320-0692986-88 je inschrijving officieel.

Graag op de overschrijving duidelijk alle namen van de deelnemers vermelden!Geen opmerkingen:

Een reactie posten