maandag 12 maart 2012

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT: TRIER, SAARBRUCKEN, METZ, LUXEMBURG. GRENSGEBIED ZONDER GRENZEN (4 TOT 7 OKTOBER 2012)

Reeds enkele jaren wordt ons gevraagd om METZ te bezoeken. In oktober 2012 is het dan eindelijk zo ver en is deze boeiende cultuurstad in ‘Alsace Lorraine’, ooit een Keltisch bastion, het centrale doel van onze reis.

Deze prachtige stad beschikt over een mooie oude stadskern met uitzonderlijke gebouwen, zoals de kerk Saint-Pierre-aux-Nonnains daterend uit de 4de eeuw, de gotische kathedraal Saint-Etienne, de op twee na hoogste van Frankrijk, het ‘Duitse’ station uit 1908 van de grote Duitse architect Jürgen Kröger en het arsenaal dat in 1980 door de beroemde architect Ricardo Bofill werd gerestaureerd en nu een cultureel centrum is.

Ook wat betreft Musea heeft Metz één en ander te bieden, zoals les musées de la cour d’Or (een van de grootste museumcomplexen van Frankrijk met oa schilderkunst en beeldhouwkunst, architectuur, Romeinse kunst, en uiteraard het Centre Pompidou-Metz.Net buiten Metz, in Briey, zullen we met een gids de CITÉ RADIEUSE VAN LE CORBUSIER (1959-1961) bezoeken.


Op weg naar Metz brengen we een bezoek aan TRIER, eens een grote Romeinse stad in de vallei van de Moezel. De Dom St Peter is een van de oudste kerken van Duitsland: gebouwd op fundamenten van een dubbele kerk uit de tijd van de Romeinse keizer Constantijn uit 326 werd de eerste romaanse kerk voltooid in 1078. Aan deze romaanse dom is de schitterende gotische Liebfrauenkirche aangebouwd. We bezoek zeker de Basilica van keizer Constantijn (310) en twee mooie musea: het ‘Rheinisches Landesmuseum’ dat een overstelpende hoeveelheid vondsten bezit die archeologen in Trier en de wijde omgeving hebben opgegraven, oa fresco’s, mozaïeken, beeldhouwwerk enz, en het ‘Museum am Dom’ dat prachtige muurschilderingen toont uit de pronkzaal van het keizerlijk paleis. Liefhebbers kunnen ook het barokke geboortehuis van Karl Marx bezoeken dat nu een museum is en dat beschikt over een mooie Franse tuin.
De binnenstad van Trier is volledig autovrij, en bij mooi weer kan je er op vele terrasjes verpozen.

SAARBRUCKEN dankt haar ontstaan aan de Romeinse nederzetting bij de brug over de Saar, waar de heerbaan Mainz-Metz over de rivier voerde. Deze stad was tijdens heel haar geschiedenis het toneel van vele oorlogen en dito verwoestingen. In 1989 werd aan het barokke slot uit de 18de eeuw een verrassende moderne aanbouw in glas en staal toegevoegd door de bekende architect Gottfried Böhm. De Ludwigsplatz met de Ludwigkirche, een schitterend voorbeeld van monumentale barokke eenheid, is wellicht het mooiste werk van architect Stengel.
Het museum ‘Die Alte Sammlung’ toont schilderijen, beeldhouwwerk en meubelen uit de 13de t/m de 19de eeuw. De ‘Moderne Galerie’ is het museum van moderne kunst, met een opmerkelijke verzameling Duitse expressionisten, zoals leden van Die Brücke en Die Blaue Reiter. Eén van de paradepaardjes is het ‘Blauwe paard’ van Franz Marc.
Tenslotte is er ook een ‘Stadtgalerie’ met collecties van hedendaagse kunst.

In de buurt van Saarbrücken bezoeken we VOLKLINGEN, een staalgieterij waar ooit 16000 arbeiders werkten. We bezoeken er de Völklinger Hütte, archeologisch erfgoed gekoesterd en beschermd door de Unesco.En tenslotte staat op de terugweg ook LUXEMBURG als tussenstop geprogrammeerd. We bezoeken er het MUDAM (Museum voor moderne kunst) dat zich bevindt in een schitterend modern gebouw van architect Ming Pei.

Afhankelijk van het aanbod in oktober vervolledigen we ons bezoek met de Villa Vauban, Musée d’Art de la ville de Luxembourg, of het Casino, museum van hedendaagse kunst.

De definitieve aankondiging van deze studiereis met de prijs per deelnemer verschijnt binnen enkele weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten