maandag 16 april 2012

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT TRIER, SAARBRUCKEN, METZ, LUXEMBURG.INSCHRIJVEN VOOR 13 MEI 2012.

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT:
TRIER, SAARBRUCKEN, METZ, LUXEMBURG
GRENSGEBIED ZONDER GRENZEN
VAN 4 TOT 7 OKTOBER 2012.

VANAF NU KAN JE INSCHRIJVEN


De eerste dag bezoeken we TRIER, eens een grote Romeinse stad in de vallei van de Moezel. De Dom St Peter is een van de oudste kerken van Duitsland: gebouwd op fundamenten van een dubbele kerk uit de tijd van de Romeinse keizer Constantijn uit 326 werd de eerste romaanse kerk voltooid in 1078. Aan deze romaanse dom is de schitterende gotische Liebfrauenkirche aangebouwd.We bezoeken ook de Basilica van keizer Constantijn (310) en twee mooie musea: het ‘Rheinisches Landesmuseum’ dat een overstelpende hoeveelheid vondsten bezit die archeologen in Trier en de wijde omgeving hebben opgegraven, oa fresco’s, mozaïeken, beeldhouwwerk enz, en het ‘Museum am Dom’ dat prachtige muurschilderingen toont uit de pronkzaal van het keizerlijk paleis.
Indien de tijd het toestaat bekijken we in het Stadtmuseum een tentoonstelling ‘Konkrete Kunst heute’, en liefhebbers kunnen ook het barokke geboortehuis van Karl Marx bezoeken dat nu een museum is en dat beschikt over een mooie Franse tuin.


De binnenstad van Trier is volledig autovrij, en bij mooi weer kan je er op vele terrasjes verpozen.
We overnachten in een hotel in het centrum van Trier.

De tweede dag bezoeken we SAARBRÜCKEN EN VÖLKLINGEN.

SAARBRUCKEN dankt haar ontstaan aan de Romeinse nederzetting bij de brug over de Saar, waar de heerbaan Mainz-Metz over de rivier voerde. Deze stad was tijdens heel haar geschiedenis het toneel van vele oorlogen en dito verwoestingen. In 1989 werd aan het barokke slot uit de 18de eeuw een verrassende moderne aanbouw in glas en staal toegevoegd door de bekende architect Gottfried Böhm. De Ludwigsplatz met de Ludwigkirche, een schitterend voorbeeld van monumentale barokke eenheid, is wellicht het mooiste werk van architect Stengel.
Het museum ‘Die Alte Sammlung’ toont schilderijen, beeldhouwwerk en meubelen uit de 13de t/m de 19de eeuw.
De ‘Moderne Galerie’ is het museum van moderne kunst, met een opmerkelijke verzameling Duitse expressionisten, zoals leden van Die Brücke en Die Blaue Reiter. Eén van de paradepaardjes is het ‘Blauwe paard’ van Franz Marc.
Tenslotte is er ook een ‘Stadtgalerie’ met collecties van hedendaagse kunst.

In de buurt van Saarbrücken bezoeken we VOLKLINGEN, een staalgieterij waar ooit 16000 arbeiders werkten. We bezoeken er met een gids de Völklinger Hütte, archeologisch erfgoed gekoesterd en beschermd door de Unesco.
We overnachten in Metz.


METZ beschikt over een mooie oude stadskern met uitzonderlijke gebouwen, zoals de kerk Saint-Pierre-aux-Nonnains daterend uit de 4de eeuw, het ‘Duitse’ station uit 1908 van de grote Duitse architect Jürgen Kröger en het arsenaal dat in 1980 door de beroemde architect Ricardo Bofill werd gerestaureerd en nu een cultureel centrum is. (Hopelijk kunnen we er een concert bijwonen.)

De gotische kathedraal Saint-Etienne, de op twee na hoogste van Frankrijk, met haar schitterende glasramen, is uiteraard een bezoek waard. Verder bezoeken we Les musées de la cour d’Or (een van de grootste museumcomplexen van Frankrijk met oa schilderkunst en beeldhouwkunst, architectuur, Romeinse kunst, en uiteraard het Centre Pompidou-Metz waar een grote tentoonstelling van de muurschilderingen van Sol leWitt te zien zal zijn.

Net buiten Metz, in Briey, zullen we met een gids de CITÉ RADIEUSE VAN LE CORBUSIER (1959-1961) bezoeken.
We overnachten in hetzelfde hotel.


In de voormiddag van de vierde dag vervolledigen we ons bezoek aan Metz. Op de terugweg bezoeken we LUXEMBURG.
Op ons programma staat het MUDAM (Museum voor moderne kunst) dat zich bevindt in een schitterend modern gebouw van architect Ming Pei. We wandelen er in de mooie beeldentuin en bezoeken de moderne Europese wijk met gebouwen van Bofill.
Tenslotte brengen we een bezoek aan de Villa Vauban, waar een tentoonstelling plaats vindt met werk van Titiaan, Breughel, Cranach en vele anderen.

We besluiten ons bezoek aan Luxemburg met een avondmaaltijd.


Praktisch

- Vertrek op 04 oktober 2012 om 7h00; lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 07 oktober 2012 rond 22h00
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet. In Metz is in de prijs van beide avondmalen ¼ liter wijn per persoon inbegrepen.
o Dag 1: Trier
o Dag 2 en 3: Metz
- Het avondmaal (twee gangenmenu) in Luxemburg is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, inkomsten van de musea, annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van 30 deelnemers
o Tweepersoonskamer: 392 € per persoon
o Opleg voor éénpersoonskamer: 60 €
o Niet leden van Konsept: opleg 30 €

Inschrijvingen

Inschrijven voor 13 mei 2012 (wegens beperkte optie op het aantal hotelkamers)
Alle inschrijvingen via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.
Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer. Ook een sms met dezelfde informatie is welkom.
Nadat Konsept je telefonisch gecontacteerd heeft maakt een storting van het verschuldigde bedrag op nr: 320-0692986-88 je inschrijving definitief.

Meer praktische gegevens met de juiste dagindeling volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten