maandag 25 juni 2012

BIBLIOTHEEK ABK MORTSEL: NIEUWE AANGEKOCHTE BOEKEN DOOR KONSEPT, VOORJAAR 2012

Dirk Braeckman, Ed. Team Beirnaert Kim, Braeckman Dirk ea, Uitg Roma Publications, Amsterdam, 2011


Uitvoerig overzicht van het werk van Dirk Braeckman, met essays van Martin Germann en Dirk Lauwaert. In samenwerking met M-Museum Leuven ter gelegenheid van een overzichtstentoonstelling









Neo Rauch, Uitg Stiftung Frieder Burda, Baden-Baden, 2011


Overzicht van het werk van Neo Rauch naar aanleiding van de tentoonstelling in Baden-Baden in 2011. Veel paginagrote afbeeldingen, essays en interviews met de kunstenaar. Duitstalig








Charles Burns, uitg Beeld Beeld, Leuven 2011.


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het M-Museum Leuven in 2011. Inleiding door Joost Swarte. Paginagrote zwart wit en kleurreproducties.






Sonia Delaunay, Colour moves: art and fashion. Matteo de Leeuw-de Monti en Petra Timmer. Uitg Matilda McQuaid en Susan Brown. Thames and Hudson 2011.


Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in het Cooper-Hewitt, National Designmuseum, Smithsonian Institution, 2011. Uitvoerig overzicht, met veel kleurreproducties en tijdsdocumenten, van ontwerpen voor toepassing in de mode-industrie. Teksten met toelichting. Engelstalig.





Sophie Taeuber-Arp 1889-1943, Bewegung und Gleichgewicht. Uitg Kerber Verlag, Bielefeld 2009.

Overzicht van het werk van Sophie Taeuber-Arp. Catalogus bij de gelijknamige overzichtstentoonstelling in het Kirchner Museum Davos en het Arp Museum Bahnhof Rolandseck, 2009 en 2010. Zeer veel illustraties van het ganse oeuvre en enkele essays. Duitstalig.














Die andere Seite des Mondes, Künstlerinnen der Avantgarde, Uitg Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Dumont 2009.

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te Düsseldorf in 2011-2012. Tijdsdocumenten en uitvoerige illustraties in zwartwit en kleur van enkele vrouwelijke avantgarde kunstenaars: Florence Henri, Sophie Taeuber-Arp, Hannah Höch, Sonia Delaunay, Katarzyna Kobro, Dora Maar, Germaine Dulac, Claude Cahun. Toelichtend essay bij elke kunstenaar. Duitstalig.




Samurai, Bühnenstars und schöne Frauen. Japanische Farbholzschnitte von Kunisada und Kuniyoshi. Uitg Stiftung Museum Kunstpalast Düsseldorf, Hatje Cantz Verlag 2011.


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het museum Kunstpalast te Dusseldorf 2011-2012. Zeer uitvoerige catalogus met paginagrote kleurreproducties van alle tentoongestelde werken. Toelichtende teksten. Duitstalig









Wasa Marjanov, Skulturen mit Architekturbewustsein. Redaktie Wasa Marjanocv en Bernd Finkeldey. Uitg Mak Museum für Angewandte Kunst Köln. Verlag der Buchhandlung Walter König, Köln, 2011.

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling in het museum MAK te Keulen 2012. Kleurreproducties van alle tentoongestelde sculpturen en architecturale miniaturen.









Josef Albers, Formulation: Articulation. T.G. Rosenthal. Thames & Hudson 2006.


Heruitgave in boekvorm van een reeks werken die oorspronkelijk in een beperkte portfolio-uitgave werden gepubliceerd in 1972. Voorwoord en toelichtende essays. 135 paginagrote afbeeldingen waarvan 127 in kleur. Engelstalig.






Cy Twombly, Fotografisch werk 1951-2010, Uitg Bozar Books, Ludion, 2012


Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in Bozar Brussel 2012.
Inleidende tekst door Hubertus von Amelunxen. Paginagrote reproductie van alle 102 tentoongestelde werken. Nederlands- en Franstalig.












Jong, Cees de: The poster, 1000 posters from Toulouse-Lautrec to Sagmeister, uitg Abrams, New York 2010.

Uitgebreid overzicht van de geschiedenis van de poster van Toulouse-Lautrec tot heden, onderverdeeld in de grote stijlrichtingen. Korte inleiding door Alston W. Purvis. Honderden illustraties in kleur. Engelstalig.














Illustrators Unlimited. The essence of contemporary illustration. Uitg. Robert Klanten en Hendrik Hellige, Die Gestalten Verlag Berlin 2011.

Kennismaking met het werk van 103 internationale hedendaagse illustrators van uit de ganse wereld, van Adam Devarney tot Zoe Lacchei. Korte toelichting en enkele afbeeldingen in kleur bij elke kunstenaar. Engelstalig.






Illustration Now, Uitg Julius Wiedemann, Taschen GmbH 2011.


Kennismaking met het werk van 442 internationale hedendaagse illustrators. Enkele illustraties in kleur per kunstenaar. Van Eda Akultan tot Kareena Zerefos. Korte inleiding door Bruno Porto en Steven Heller. Duits- Frans- en Engelstalig.












Graphic Design Thinking: beyond brainstorming. Ellen Lupton. Uitg Princeton Architectural Press 2011


Een overzicht en bespreking van enkele tientallen grafische en visuele technieken en instrumenten om creatief en oplossingsgericht denken te bevorderen. Veel illustraties. Engelstalig.












GAL Een halve eeuw op het scherp van de snee. Gerard Alsteens en uitg Van Halewyck 2010.

Catalogus bij de gelijknamige overzichtstentoonstelling 1960 – 2010 van het werk van Gal in december 2011 in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Zeer veel illustraties in kleur met commentaren van bekende Vlamingen. Nederlandstalig.













Street Sketch Book, Journeys. Tristan Manco. Uitg Chronicle Books LLC 2010.


‘Dit boek is een inventaris van en een commentaar op een welbepaalde soort artistieke expressie, gaande van graffiti tot street art.’ Zeer veel illustraties. Kleur. Engelstalig.









The Modernist. Robert Klanten en Hendrik Hellige. Uitg Gestalten Berlin 2011.

‘Hedendaagse designers en illutrators maken een synthese van de beste elementen uit voorbije grafische designstijlen en creëren een nieuwe visuele taal met een gereduceerde en rationele benadering’. Dit boek illustreert hoe moderne designers elementen als collages uit de jaren 50, geometrische patronen uit de jaren 60 en 70 en de computergestuurde grafische vormen uit de jaren 90 herontdekken en integreren in een nieuwe stijl. Zeer uitgebreid geïllustreerd. Geen tekst.





Ruud van Empel, Photoworks 1995 – 2010. Uitg Photoworks International BV. 2011.

Catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling van het werk van fotograaf Van Empel in het Groniger Museum (sept 2011) en in het MOPA San Diego (oktober 2012.) Voorwoord door Kees van Twist. Zeer veel illustraties in kleur. Nederlandstalig.














Anne-Mie van Kerckhoven, Mistress of the horizon. Uitg Lannoo nv, Tielt 2011.

Overzicht van het werk van Anne-Mie van Kerckoven, naar aanleiding van de tenstoonstelling ‘In a Saturnian World’ in de Renaissance Society in Chicago (sept 2011) en in Mu.ZEE te Oostende ‘febr –mei 2012) Bijdragen van Dirk Snauwaert, Hamza Walker, Phillip Van den Bossche en Ludwig Seyfarth. Zeer veel paginagrote illustraties in kleur. Nederlandstalig en Engelstalig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten