dinsdag 22 januari 2013

KUNSTKRAMERS: DAG VAN HET DEELTIJDS KUNSTONDERWIJS MET LEZING 'KUNST VAN DE DOGON IN MALI' (WOENSDAG 30 JANUARI 2013) EN KUNSTMARKT IN ABK MORTSEL (ZATERDAG 2 FEBRUARI 2013)

Kunstkramers voor Mali: een steunproject t.v.v. Kani – Bonzon, een dorpengemeenschap in Pays -Dogon “
Ter gelegenheid van de “Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs” in de Academie voor Beeldende Kunst Mortsel, Lieven Gevaertstraat 52

In de nieuwsberichten op televisie en in de krant, wordt er sinds begin januari ongewoon veel aandacht besteed aan Mali: het is oorlog in het West – Afrikaanse land. Radicaal islamistische groepen hebben er bijna een jaar geleden het Noordelijke deel van het land ingenomen en er de sharia ingevoerd.


Toen ze vorige week aan hun opmars begonnen richting zuiden - waar zich ook Kani – Bonzon bevindt – is Frankrijk onder VN - mandaat tussenbeide gekomen.
De oorlog is echter niet de enige reden van de crisis: de laatste jaren wordt Mali door hongersnood bedreigd, omdat de gierstoogst er keer op keer mislukt tengevolge van de klimaatsverandering: zo was 2011 extreem droog, terwijl er in 2012 extreem veel neerslag viel. Omdat het toerisme, een belangrijke bron van inkomsten voor vele Malinezen, is weggevallen tengevolge van de onveilige oorlogssituatie, beschikt de bevolking niet langer over extra financiële middelen om voedingswaren op de markt aan te kopen en zo het voedseltekort aan te vullen.


Kani – Bonzon is een gemeenschap van 17 dorpen aan de voet van de “Falaise van Bandiagara”, een steile rotswand van 260 kilometer lang en 100 tot 700 meter hoog. Er wonen vooral Dogon. Dit volk trok in de 14de eeuw naar het moeilijk begaanbare gebied van de Falaise om zich te beschermen tegen vijandige volken en om hun gewoontes en animistische geloof te kunnen behouden. Zo zijn de Dogon tot op de dag van vandaag bekend om hun maskerdansen; hun lemen dorpen die op of tegen de klif zijn gebouwd behoren tot het Werelderfgoed.

Met Kani – Bonzon heeft de academie voor beeldende kunst van Mortsel een band: 11 jaar geleden wisselde onze school en 11 andere Vlaamse academies voor beeldende kunst tekeningen uit met 10 basisscholen in en rond Kani – Bonzon. De kinderen uit Vlaanderen en het Pays- Dogon hadden in hun tekeningen aspecten van het dagelijkse leven vastgelegd: “opstaan”, “eten”, “slapen”, “feesten”, “ziek zijn”, …. De confrontatie van de tekeningen uit twee verschillende continenten betekende zowel voor de Vlaamse als voor de Malinese kinderen een leerrijke ervaring.

Omdat onze vroegere partners in het Pays-Dogon het erg moeilijk hebben om te overleven, heeft de academie voor beeldende kunst van Mortsel besloten om op zaterdag 2 februari 2013 de jaarlijkse “Dag van het Deeltijds Kunstonderwijs”, ditmaal onder de titel “Kunstkramers”, een kunstmarkt te organiseren ten voordele van de bevolking van Kani – Bonzon. Op die markt worden werkjes verkocht, die de leerlingen van de lagere en middelbare graad afgelopen maanden gemaakt hebben en waarvoor ze zich hebben laten inspireren door de kleur- en vormentaal van Malinese kunst- en gebruiksvoorwerpen. De markt gaat door in de grote schildersklas op de 1ste verdieping van de ABK van 9.00 tot 17.00 uur.


Om 15.00 uur zal er in de bovenzaal een veiling doorgaan met werk van de leerlingen van de hogere en specialisatiegraad en van de middelbare graad volwassenen.


Naast de kunstmarkt en kunstveiling zullen tal van andere activiteiten in de ABK zorgen voor een warme en levendige atmosfeer, zoals te beleven op een weekmarkt in het Mali van vóór de oorlog: drank – en hapjeskramen, standjes met Afrikaanse spelletjes, de mogelijkheid om een eigen badge te ontwerpen, de vertoning van films omtrent Mali (in de bibliotheek), Malinese muziek en …. de inmiddels befaamde fotohappening van de ABK, volledig in de stijl van een Malinese fotostudio (in de voormalige patio van de ABK).

Bezoekers kunnen bovendien een kijkje nemen in de open ateliers in werking, die voor de gelegenheid zullen aangekleed zijn met Malinees getint leerlingenwerk.
Voor de leerlingen van de lagere graad worden er, in samenwerking met “Kleur Bekennen” van de Provincie Antwerpen, workshops georganiseerd rond artistieke disciplines, die buiten het normale aanbod van de ABK vallen: West – Afrikaanse dans, koken, batik en Afrokapsels.

Op woensdagnamiddag 6 februari zullen de “Kunstkramers voor Malivan 14.00 tot 16u40 hun kramen opslaan in de wijkafdeling, Sint – Jozef, van de Academie voor Beeldende Kunst van Mortsel op de Liersesteenweg 314.


Het startschot voor het Mali – project zal worden gegeven op woensdag 30 januari om 20u00 met een lezing over “De kunst van de Dogon in Mali” door Frank Herreman, voormalig Directeur van het Etnografisch Museum in Antwerpen en Director of Exhibitions in het Museum for African Art in New York (in de bovenzaal van de ABK, gratis toegang). Deze lezing wordt ingericht met steun van Konsept, vriendenkring van de ABK.

Met de opbrengst van de kunstmarkt, de kunstveiling, de fotostudio, de drank & hapjes wil de ABK op de eerste plaats de aankoop van graanproducten financieren om de ergste nood van de hongerlijdende bevolking van Kani – Bonzon te lenigen. Op langere termijn willen we de aanleg van moestuintjes en de installatie van kippenkwekerijen sponsoren als afwisseling voor de neerslaggevoelige gierstverbouwing.


Ann Woedstadt,
directeur Academie voor Beeldende Kunst Mortsel,
Lieven Gevaertstraat 52, 2640 Mortsel
Info: 03 449 31 85

Geen opmerkingen:

Een reactie posten