woensdag 8 oktober 2014

CUESTA, BIENNALE VOOR ACTUELE KUNST IN TIELT MET O.A. FILIP VERVAET, LEERKRACHT ATELIER BEELDHOUWKUNST ABK MORTSEL

Filip Vervaet

Memory Hole
Installatie
“All history was a palimpsest, scraped clean and reinscribed exactly as often as was necessary”
George Orwell over The Memory Hole, in “1984”

Een stad vernieuwt zich, vervelt als een slang, breekt zijn huizen af en bouwt nieuwe. De stad is nooit zonder container, kraan of tijdelijke omleiding. De noden veranderen iedere dag en de stad past zich aan. Zo gaat het ook met pleinen en trottoirs. Wisselende modes en ruimtelijke inzichten, maar ook een wisselende kijk op geschiedenis en imago spelen hun rol in de inrichting van publieke ruimte.

De Hallentoren, Tanneke, Olivier, Baljuw Spierinck: verhalen worden opgedist, bijgekleurd en in brons vereeuwigd. Het zijn verre echo’s van stadslevens enige honderden jaren terug; doorgefluisterd, opgeschreven, opgeleukt of verdraaid.
De geest van Filip Vervaet beweegt zich vrijelijk tussen ideeën, chaos en een artistieke orde. Zijn beelden en installaties spelen met de spanning tussen werkelijkheid en datgene wat in scène is gezet. Abstracte vormen, herkenbare verwijzingen naar natuur of bestaande menselijke vormentaal wisselen af, in allerlei materialen. Soms met een flinke knipoog naar bestaande kunsthistorische voorbeelden, elders artificieel, bijna futuristisch. Speels en donker tegelijk.
Wat steeds terugkeert is de fascinatie voor de mythe: verbeelde gebeurtenissen met nogal wat korrels zout. Ze moeten dienen als spiegel van een gemeenschappelijke ziel. Nu eens onschuldig, dan weer sterk gestuurd door politiek of moraal.
Vervaet berooft Tielt tijdelijk van het zicht op zijn mythes. Wat rest zijn donkere dozen, het soort waarin een illusionist met enig gevoel voor drama zijn bevallige assistente wegtovert.
In een tijdelijk zwart paviljoen herschikt hij de herinnering, volgens eigen onduidbare parameters. Hij vervormt, haalt weg en voegt toe. Onschuldig is die poëzie niet: wat zich hier tastbaar voltrekt, kan in een informatiemaatschappij geruisloos met enige muisklikken.

www.filipvervaet.be

Cuesta loopt van:
19 sept. tot 19 okt.2014


Open:

Wo-do-vr: 14.00 tot 17.00 uur
Za-zo: 10.00 tot 12.00 uur / 14.00 tot 17.00 uur
De werken zijn verspreid over verschillende locaties in de binnenstad, zowel op straat als in openbare gebouwen. Een brochure (2 euro) met stadsplan is verkrijgbaar in Bezoekerscentrum Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42-46, Tielt.

Alle bijkomende info:
CC Gildhof,
  Sint-Michielstraat 9,
  8700 Tielt,
  051 42 82 20,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten