dinsdag 24 maart 2015

MEERDAAGSE STUDIEREIS KARLSRUHE, BADEN BADEN. Werelderfgoed, Russische nostalgie en hoogtepunten van Duitse barok in Baden-Würtenberg Van 1 tot 4 oktober 2015

MEERDAAGSE STUDIEREIS KARLSRUHE, BADEN BADEN.
Werelderfgoed, Russische nostalgie en hoogtepunten van Duitse barok in Baden-Würtenberg

Van 1 tot 4 oktober 2015.

In de deelstaat Baden-Würtenberg, waar de Rijn een lange grens vormt met Frankrijk, bezoeken we de streek rond Karlsruhe en Baden Baden.
Op de heenweg staat, in de Vulkaaneifel, de abdijkerk van Maria Laach op het programma. Deze abdijkerk met een uitzonderlijke voorbouw ligt dichtbij de Laacher See, een meer in de krater van een uitgedoofde vulkaan. De bouw ervan begon in 1093 in opdracht van Keizer Hendrik II die er ook begraven ligt. Het is een schoolvoorbeeld van Staufische architectuur.

Het kunstmuseum in Wiesbaden beschikt over een uitgebreide verzameling expressionisme, met werken van Ernst Barlach, Lovis Corinth, Lyonel Feininger, Natalia Gontscharowa, Ernst Ludwig Kirchner, Paula Modersohn-Becker, Otto Mueller, Emil Nolde, Willi Baumeister, Max Beckmann, Erich Heckel, Wassily Kandinsky, August Macke en Karl Schmidt-Rottluff. De Jawlensky-verzameling met méér dan 100 Werken is naast die van het Norton Simon Museum in Pasadena (USA/Californië) de meest uitgebreide van deze kunstenaar. 
Werken van László Moholy-Nagy, Walter Dexel, Erich Buchholz, Vladimir Tatlin en de Russische avantgarde vormen de basis van de moderne afdeling waarin kunstenaars als Georg Baselitz, Jörg Immendorff, Gerhard Richter, Joseph Beuys, Nam June Paik, Wolf Vostell Dieter Roth, Rebecca Horn en Ilya Kabakov vertegenwoordigd zijn.

Tenslotte loopt er in oktober 2015 de tentoonstelling ‘Schmidt-Rottluff, Bild und Selbstbild’ met werken van deze schilder en zijn beroemde collega’s als Erich Heckel, Ernst Ludwig Kirchner, Otto Mueller en Emil Nolde, die eveneens met zelfportretten vertegenwoordigd zijn.


Karlsruhe is één van de jongste steden van Duitsland. De stad ontstond in 1715 toen de markgraaf van Baden, Karl Wilhelm van Baden-Durlach het bevel gaf om midden op zijn favoriete jachtterrein een paleis te bouwen. Later bouwde Karl Friedrich rond dit paleis een stad, waarvan het grondplan uniek is en bestaat uit 32 straten die alle op het paleis uitgeven. Op ons programma staat  uiteraard de Kunsthalle (die over een zeer uitgebreide collectie beschikt, van de middeleeuwen tot hedendaagse kunst), en misschien ook het Museum ZKM voor media en moderne kunst.Het klooster Maulbronn, dat op de lijst staat van het Unesco Werelderfgoed,  werd in 1147 gesticht en wordt beschouwd als het meest complete en best bewaarde kloostercomplex ten noorden van de Alpen.Het is omringd door versterkte muren en de belangrijkste gebouwen van het uitgebreide complex zijn gebouwd tussen de 12e en 16e eeuw. De kloosterkerk had een grote invloed op de verspreiding van de gotische architectuur over een groot deel van Noord en Centraal-Europa. De kerk is een typisch voorbeeld van de eerste generatie cisterciënzer architectuur.

Het watermanagementsysteem van Maulbronn is - met zijn uitgebreide netwerk van afvoerkanalen, irrigatiekanalen en reservoirs - van uitzonderlijk belang.
Niet ver van dit schitterende klooster bevindt zich het enorme barokke Schloss Bruchsal. Het slot is het middelpunt van een geweldig complex, waartoe wel vijftig gebouwen behoren.


Het geheel werd gebouwd tussen 1720 en 1760. De beroemde architect Balthasar Neumann ontwierp de belangrijkste delen van het slot, daarbij voortbouwend op het werk van enkele minder bekende voorgangers.
Beroemd is het ovale trappenhuis met verrassende lichtinval en geraffineerde ruimtewerkingen; daarboven bevindt zich een unieke, met figuren en ornamenten rijk beschilderde koepel. Het Schloss Bruchsal wordt vooral geprezen voor de volmaakte eenheid van architectuur en decoratie, en het is dan ook terecht een hoogtepunt – en tegelijk ook het einde - van de Duitse barok. De fraaie barokke tuin is al even schitterend.
Even verderop bevindt zich de prachtige St Petrikirche, eveneens een bouwwerk van Balthasar Neumann.

Nabij Rastatt bezoeken we het Schloss Favorite. Omgeven door een mooie Engelse landschapstuin is dit barokke jachtslot een echt juwelenkistje. Het is niet enkel het oudste ‘Porseleinslot’ van Duitsland, maar het is ook nagenoeg intact bewaard gebleven. Gewoonweg magnifiek zijn de inkomsthal en de trapzaal, helemaal bekleed met blauw porselein.

De collectie bestaat uit schitterende voorwerpen en meubels met ingelegd marmer, en, uiteraard, een fenomenale collectie porselein uit de hele wereld.
Baden-Baden heeft een kleine maar mooie historische binnenstad. Het centrum is in de twee wereldoorlogen niet beschadigd geraakt, dus is alles nog origineel: de schitterende rijke hotels uit de 19de eeuw, de badgebouwen, het kuurhuis, en de prachtige Lichtentaler Allee en Kaiserallee in het fraaie park. Bekend als kuuroord sedert de Romeinse tijd is het vooral beroemd geworden door het casino (het oudste in Duitsland), waar Dostojevski al over schreef en dat Marlene Dietrich het mooiste van de wereld noemde. Uiteraard staat dit gebouw op onze bezoeklijst.
In de Staatliche Kunsthalle loopt een tentoonstelling hedendaagse kunst, waarin jonge aankomende kunstenaars een platform krijgen om hun werk te tonen. Het museum Frieder Burda is gebouwd door de New Yorkse architect Richard Meier. Het beschikt over een boeiende collectie moderne kunst; vanaf 3 oktober loopt er een tentoonstelling met werk van de beroemde fotograaf Andreas Gursky
In Koblenz, waar de Moezel uitmondt in de Rijn, is in het pas geopende Mittelrheinmuseum een retrospectieve te zien van het werk van Mary Bauermeister (1934), één van de belangrijkste Duitse naoorlogse kunstenaars. De vaste collectie bestaat uit werken vanaf de middeleeuwen tot aan actuele kunst.Bij redenen van overmacht kunnen eventueel wijzigingen aan het programma aangebracht worden.

Praktisch

- Vertrek op 01 oktober 2015 om 7h00; lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 04 oktober 2015 rond 22h00
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet. 
- Drie nachten in Ettingen / Karlsruhe
- Radisson Blu Hotel (met zwembad, sauna en fitness)
- Het avondmaal op de terugreis is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, inkomsten van de musea,     annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van minstens 40 deelnemers
o Tweepersoonskamer: 380 € per persoon
o Opleg voor éénpersoonskamer: 70 €
o Niet leden van Konsept: opleg 70 €

Inschrijven vanaf maandag 30 maart 2015 en vóór vrijdag 10 april 2015 (wegens beperkte optie op het aantal hotelkamers)


Inschrijven: uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71. 

Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer. 
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom. 
Enkel nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten