maandag 7 maart 2016

VOORAANKONDIGING VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT PARIJS EN ILE DE FRANCE 6-9 OKTOBER 2016

VIERDAAGSE STUDIEREIS
PARIJS EN ÎLE DE FRANCE
6 tot 9 OKTOBER 2016

De vierdaagse studiereis van Konsept wordt een eclectische promenade langs museale en architecturale hoogtepunten in de wijde periferie van Parijs. In de lichtstad zelf bezoeken we het Musée Picasso en het Palais de la Porte Dorée. 
We kiezen er voor om enkele belangrijke privé collecties te bezoeken. Momenteel is het ook voor ons nog in spanning afwachten welke tentoonstellingen zij in oktober 2016  zullen presenteren.  
Dit bericht is de eerste aankondiging van de reis. Binnen enkele weken stellen wij u het definitieve programma voor en kan u zich inschrijven. Het  Museum Picasso is het nationale Picasso museum van Frankrijk; het bezit de grootste collectie ter wereld van werken en archieven van deze kunstenaar. 
Het Palais de la Porte Dorée werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1931, waar het dienst deed als museum voor de koloniale gebieden. De architect, Albert Laprade, maakte bij het ontwerp een unieke synthese tussen Art Déco, de klassieke Franse architectuur, elementen uit de Marokkaanse architectuur en allerhande invloeden uit de andere koloniën. In Parijs en omgeving bevinden zich enkele zeer belangrijke en rijke privé  verzamelingen van moderne en hedendaagse kunst, die toegankelijk zijn voor het publiek. De meest gekende ervan is wellicht het museum Vuitton (Fondation Louis Vuitton), dat werd gebouwd door de vermaarde Amerikaanse architect Frank Gehry. Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst, die in wisselende opstellingen en thematische tentoonstellingen aan het grote publiek getoond wordt.

Eveneens in de onmiddellijke omgeving van Parijs, meer bepaald in Le Bourget, bevindt zich de Galerie Gagosian. Deze collectie heeft musea in alle grote wereldsteden en beschikt over werk van meer dan 100 moderne en hedendaagse kunstenaars, zoals Baselitz, Gallagher, Gursky, Jeff Koons, Anselm Kiefer, Richard Serra, Bacon, Calder, Lucio Fontana, Pollock, Cy Twombly, Andy Warhol, Giacometti, Lichtenstein, Henry Moore, Picasso en vele anderenIn Marines hopen we  de galerie ‘Le silo’, te kunnen bezoeken, één van de locaties van de collectie Billarant. In dit schitterend museum  presenteren de Billarants sedert 2011 hun collectie van conceptuele en minimale kunst. De samenstelling van de tentoonstelling wisselt elke twee jaar. « Nous aimons prendre notre temps pour rencontrer l’artiste, découvrir autant son univers que sa pensée ». 

Deze verzameling ademt een grote liefde voor de beeldende kunst, en zij vindt haar dynamiek in het groot belang dat de verzamelaars hechten aan hun persoonlijke vriendschapsrelatie met de artiesten met wie ze samenwerken.


Het kasteel van Saint-Germain-en-Laye is gelegen in een schitterend domein in de buurt van Parijs. Je kan er in de tuinen wandelen en fietsen, en ook het kasteel zelf is een bezoek waard. Uiteraard interesseert ons vooral de collectie van het ‘Musée d’archéologie national’ dat er sedert 2005 in is ondergebracht.


 In Sèvres bezoeken we, eveneens gehuisvest in een mooi kasteel, de ‘Cité de la céramique’. Gesticht in 1740 te Vincennes en verhuisd naar Sèvres in 1756 heeft dit nationaal centrum als missie « kunstvoorwerpen in porcselein te produceren met manuele technieken die sedert de 18de eeuw van generatie op generatie zijn overgeleverd. » Kunstenaars uit de gehele wereld krijgen hier de kans om in de ateliers te komen werken.  Het museum toont ceramiek in al haar vormen en toepassingen, van alle tijdperken en uit alle werelddelen. In de collecties ‘modern en hedendaags ceramiek’ zijn belangrijke kunstenaars als Gaugain, Picasso, Dufy, Jean Arp, Michel Seuphor, Alexander Calder, Louise Bourgeois, Arman, Soulages en Johan Creten vertegenwoordigd.In april 1799 kocht Joséphine de Beauharnais het Palais Malmaison. Napoleon was niet h helemaal ‘amused’ want het pand moest dringend gerenoveerd worden. Het werd in Empirestijl verbouwd door twee Franse architecten, die beïnvloed waren door Piranesi. De ingang kreeg de vorm van een legertent, evenals de slaapkamer, ter herinnering aan zijn tocht naar Egypte. In de salon kwamen schilderijen met taferelen uit de Ossiansage. In de tuin kwam een openluchttheater, een passie van Napoleon, die er zijn familie en personeel liet optreden. Josephine speelde patience of bemoeide zich met de parkaanleg. Officiële zaken handelde Napoleon af in het Tuilerieënpaleis.
Het Palais Malmaison, op een steenworp van Parijs,  was de pleisterplek voor Bonaparte wanneer hij de rust opzocht. Die ‘familiale’ rust straalt het paleis nog steeds uit.


In Périgny-sur-Yerres bevindt zich de Fondation Dubuffet. Hier liet Dubuffet in zijn atelier door  medewerkers zijn monumentale beelden maken. Vele ervan zijn hier bij elkaar gebracht, samen met architecturale werken en allerlei maquettes.  Ook de Closerie Falbala, één van zijn grootste werken, bevindt zich hier. Het werd in 1998 volledig gerestaureerd.


Auguste Perret (Brussel, 1874) is een van de pioniers op het gebied van de toepassing van gewapend beton. Hij geldt als degene die Le Corbusier het bouwen met dit materiaal heeft aangeleerd (Le Corbusier werkte in 1908 en 1909 als tekenaar in zijn atelier).
In zijn werk versmolt Perret neoclassicisme met moderne elementen. Beroemde werken zijn het Casino in Saint-Malo, de flat aan de rue Franklin in Parijs en de wederopbouw van het stadscentrum van Le Havre na de Tweede Wereldoorlog (Unesco werelderfgoed). Perrets behendigheid in het gebruik van gewapend beton kwam goed van pas in de Notre Dame in Le Raincy (1923), die voor weinig geld gebouwd moest worden. Het gebouw, opgezet volgens het basilica-model, bestaat uitsluitend uit zuiver constructieve elementen. Tal van kerkontwerpen volgden, waaronder in Le Havre en Parijs.Het Musée Matisse in Cateau-Cambrésis wordt door de schilder zelf in 1952 opgericht  in de stad waar hij op 31 december 1869 geboren is. Hij schenkt de stad 82 werken die in het renaissance stadhuis worden tentoongesteld. Na enkele schenkingen verhuist het museum in 1982 naar een klein paleis in Cambrai en in 2002 wordt tenslotte een nieuw museum gebouwd.

In 9 zalen krijg je een volledig overzicht van het oeuvre van Matisse. Verder bevindt zich in het museum ook een collectie ‘Herbin’, en een collectie ‘Tériade’, met werken van Picasso, Rouault, Léger, Chagall, Giacometti, Laurens, Miró en anderen. Tenslotte vinden ook regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats.Wij werken aan de voorbereiding van deze reis. Binnen enkele weken volgt de definitieve aankondiging en kan u zich inschrijvenGeen opmerkingen:

Een reactie posten