maandag 25 april 2016

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT PARIJS EN ÎLE DE FRANCE 6 tot 9 OKTOBER 2016

MEERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT
PARIJS EN ÎLE DE FRANCE
6 tot 9 OKTOBER 2016


De vierdaagse studiereis van Konsept wordt een eclectische promenade langs museale en architecturale hoogtepunten in de wijde periferie van Parijs. In de lichtstad zelf bezoeken we het Musée Picasso en het Palais de la Porte Dorée.
We kiezen er voor om enkele belangrijke privé collecties te bezoeken. Deze galerijen kunnen momenteel nog geen informatie geven over hun tentoonstellingsprogramma in het najaar 2016. Het blijft dus even spannend afwachten. Hoe dan ook is het aanbod zeer groot en kan u ervan uitgaan dat wij een mooie combinatie bezoeken zullen samenstellen.

In Senlis bevindt zich de belangrijke privé verzameling ‘Fondation Francès’ van het gelijknamige echtpaar. Zij verzamelen uitsluitend hedendaagse kunst, waarbij ze zich laten leiden door een zeer uitgesproken visie op ‘verzamelen’. In deze visie heet het, onder andere, dat: 
“Hedendaagse kunst verzamelen getuigenis afleggen is van het tijdperk waarin men leeft, dat het betekent dat men zijn persoonlijke kijk bekend maakt op zijn intiem leven en op het collectieve bestaan.” Verder lezen we dat “hedendaagse kunst verzamelen niet enkel een reflectie is op de actuele tijd, maar ook het aanbieden van reflectie aan de toekomstige generaties, door herinnering aan en getuigenis van de engagementen en de dwalingen van onze tijd te zijn.”
In oktober zal het museum gewijd zijn aan een solo tentoonstelling van Mircea Cantor, een Roemeens kunstenaar geboren in 1977. Zijn werken zijn een kritische reflectie op de globalisering waarbij hij, in de slipstream van Marcel Duchamp, veel gebruik maakt van ready mades. Werk van hem werd tentoongesteld in Centre Pompidou, en behoort tot de verzamelingen van MOMA (New York) en het Philadelphia Museum of Art.


Het museum Picasso te Parijs herbergt ‘s werelds grootste collectie Picasso kunstwerken. Het is gevestigd in een in 1656 door Jean Boullier gebouwde historisch pand. Nadat Picasso in 1973 was overleden, schonken zijn erfgenamen zijn kunstwerken aan de staat die daarmee in de gelegenheid werd gesteld de selectie samen te stellen die nu de basis vormt van de huidige museumcollectie. Die keuze betreft niet noodzakelijkerwijze de mooiste stukken, maar wel een die de rijke veelzijdigheid van Picasso representeert. In totaal zijn er 203 schilderijen, 158 beeldhouwwerken, 28 reliëfs, 16 papiercollages, 88 keramische werken en meer dan 3000 grafische werken te zien vanaf Meisje op blote voeten uit 1895 (toen Picasso 14 jaar oud was. Het museum ruimt ookplaats aan zijn favoriete modellen: Dora Maar, zijn vrouw Jacqueline en Marie-Thérèse. Ook Picasso’s collectie van werk van Paul Cézanne, Henri Matisse, Georges Braque, André Dérain, Pierre Renoir en douanier Rousseau en zijn verzameling primitieve kunst behoren tot de verzamelingerken te zien,.

Het Palais de la Porte Dorée werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1931, waarop het dienst deed als museum voor de koloniale gebieden. De architect, Albert Laprade, maakte bij het ontwerp een unieke synthese tussen Art Déco, de klassieke Franse architectuur, elementen uit de Marokkaanse architectuur en allerhande invloeden uit de andere koloniën. We bezoeken dit paleis met een gids.

In Parijs en omgeving bevinden zich enkele zeer belangrijke en rijke privé  verzamelingen van moderne en hedendaagse kunst, die toegankelijk zijn voor het publiek. De meest gekende ervan is wellicht het museum Vuitton (Fondation Louis Vuitton), dat werd gebouwd door de vermaarde Amerikaanse architect Frank Gehry. Het museum beschikt over een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst, die in wisselende opstellingen en thematische 
tentoonstellingen aan het grote publiek getoond wordt.

Eveneens in de onmiddellijke omgeving van Parijs, meer bepaald in Le Bourget, bevindt zich de Galerie Gagosian. Deze collectie heeft musea in alle grote wereldsteden en beschikt over werk van meer dan 100 moderne en hedendaagse kunstenaars, zoals Baselitz, Gallagher, Gursky, Jeff Koons, Anselm Kiegfer, Richard Serra, Bacon, Calder, Lucio Fontana, Pollock, Cy Twombly, Andy Warhol, Giacometti, Lichtenstein, Henry Moore, Picasso en vele anderen.

In Marines is ‘Le silo’ gevestigd, één van de locaties van de collectie Billarant. In dit schitterend museum  presenteren de Billarants sedert 2011 hun collectie van conceptuele en minimale kunst. De samenstelling van de tentoonstelling wisselt elke twee jaar. « Nous aimons prendre notre temps pour rencontrer l’artiste, découvrir autant son univers que sa pensée »Deze verzameling getuigt van de grote liefde van de verzamelaars voor de beeldende kunst. Zij vindt haar dynamiek in het groot belang dat de verzamelaars hechten aan hun persoonlijke vriendschapsrelatie met de kunstenaars waarmee ze samenwerken. 
Beide musea staan op onze verlanglijst voor een bezoek. Het is echter nog enkele maanden wachten alvorens zij hun programmatie bekend maken. Het “Frac Isle de Paris’ (museum voor actuele kunst) beschikt over twee gebouwen. Eén ervan bevindt zich in Parijs zelf, een tweede is recent geopend in het Chateau Rentilly, net buiten Parijs. Dit laatste museum beschikt over een heel bijzondere architectuur, en wordt al eens ‘een kunstwerk op zichzelf’ genoemd. Afhankelijk van hun programmatie staat een bezoek aan één van beide mogelijks op het programma.

In het kasteel van Saint Germain en Laye bevindt zich sedert 2005 de collectie van het ‘Musée d’archéologie national’ . Dit museum herbergt stukken van het Paleolithicum tot de tijd van de Kelten
Het kasteel werd vanaf 1539 onder koning Frans I gebouwd door Pierre de Chambiges op de grondvesten van een ouder kasteel. Het kasteel werd daarna meerdere malen vergroot. Het huidige gebouw is opgetrokken in renaissancestijl. Het bevat nog resten van het oude kasteel, namelijk een gotische Sainte-Chapelle uit de 13e eeuw en een donjon uit de 14e eeuw. De tuinen van het kasteel zijn ontworpen door André Le Nôtre.

Lodewijk XIV werd geboren in Saint-Germain-en-Laye. Hij maakte de stad tot zijn belangrijkste residentie van 1661 tot 1681. Lodewijk gaf het kasteel aan Jacobus II van Engeland toen deze in ballingschap was. Jacobus woonde 13 jaar in het kasteel tot aan zijn overlijden op 16 september 1701. Koning Jacobus II werd begraven in de kerk van Saint-Germain. Napoleon I vestigde zijn cavalerieschool in het Châteaux-Vieux. Daarna werd er een militaire gevangenis van gemaakt. In 1867 liet Napoleon III het gebouw restaureren en vestigde er het Musée des Antiquités Nationales.

In Sèvres bezoeken we, eveneens gehuisvest in een mooi kasteel, de Cité de la céramique’. Gesticht in 1740 te Vincennes en verhuisd naar Sèvres in 1756 heeft dit nationaal centrum als missie « kunstvoorwerpen in porcelein te produceren met manuele technieken die sedert de 18de eeuw van generatie op generatie zijn overgeleverd. » Kunstenaars uit de gehele wereld krijgen hier de kans om in de ateliers te komen werken.  
Het museum toont ceramiek in alle vormen en toepassingen, van alle tijdperken en uit alle werelddelen. In de collecties ‘modern en hedendaags ceramiek’ zijn belangrijke kunstenaars als Gaugain, Picasso, Dufy, Arp, Michel Seuphor, Alexander Calder, Louise Bourgeois, Arman en Soulages vertegenwoordigd. Ook werk van Johan Creten, die er kunstenaar in residentie is geweest, behoort tot de collectie.
In Périgny-sur-Yerres bevindt zich de Fondation Dubuffet. Hier bevond zich het atelier van Dubuffet waarin hij door  medewerkers zijn monumentale beelden liet maken. Vele ervan zijn hier bij elkaar gebracht, samen met architecturale werken en allerlei maquettes.  Ook de Closerie Falbala, één van zijn grootste werken, bevindt zich hier. Het werd in 1998 volledig gerestaureerd.
Auguste Perret (Brussel, 1874) is een van de pioniers op het gebied van de toepassing van gewapend beton. Hij geldt als degene die Le Corbusier het bouwen met dit materiaal heeft aangeleerd (Le Corbusier werkte in 1908 en 1909 als tekenaar in zijn atelier). In zijn werk versmolt Perret neoclassicisme met moderne elementen. Beroemde werken zijn het Casino in Saint-Malo, de flat aan de rue Franklin in Parijs en de wederopbouw van het stadscentrum van Le Havre na de Tweede Wereldoorlog (Unesco werelderfgoed). Perrets behendigheid in het gebruik van gewapend beton kwam goed van pas in de Notre Dame in Le Raincy (1923), die voor weinig geld gebouwd moest worden. Het gebouw, opgezet volgens het basilica-model, bestaat uitsluitend uit zuiver constructieve elementen. Tal van kerkontwerpen volgden, waaronder in Le Havre en Parijs.


Het Musée Matisse in Cateau-Cambrésis wordt door de schilder zelf in 1952 opgericht  in de stad waar hij op 31 december 1869 geboren is. Hij schenkt de stad 82 werken die in het renaissance stadhuis worden tentoongesteld. Na enkele schenkingen verhuist het museum in 1982 naar een klein paleis in Cambrai. In 2002 wordt tenslotte een nieuw museum gebouwd.In 9 zalen krijg je een volledig overzicht van het oeuvre van Matisse. Verder bevindt zich in het museum ook een collectie ‘Herbin’, en een collectie ‘Tériade’, met werken van Picasso, Rouault, Léger, Chagall, Giacometti, Laurens, Miró en anderen. Tenslotte vinden ook regelmatig wisselende tentoonstellingen plaats.

Het definitieve reisschema wordt later bezorgd aan de deelnemers.

Praktisch

- Vertrek op 06 oktober 2016 om 7h00; lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 09 oktober 2016 rond 22h00
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet. 
- Eén nacht in Parijs Marne-la-Vallée Torcy
- Twee nachten in Parijs Rueil Malmaison
- Het avondmaal op de terugreis is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, inkomsten van de musea,       annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van minstens 50 deelnemers
o Tweepersoonskamer:  per persoon 399 €
o Opleg voor éénpersoonskamer: 82 €
o Niet leden van Konsept: opleg 80 €

Inschrijven vanaf 28 april 2016 en voor 7 mei 2016 (wegens beperkte optie op het aantal hotelkamers)

Uitsluitend via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.
Spreek steeds een boodschap in en vermeld je naam en telefoonnummer. 
Ook een sms met dezelfde informatie is welkom. 
Enkel nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten