maandag 6 mei 2019

STUDIEREIS ZONDAG 2 JUNI 2019: AMSTERDAM. HERMITAGE AMSTERDAM: DE SCHATKAMER! MEESTERWERKEN UIT DE HERMITAGE & RIJKSMUSEUM AMSTERDAM: ALLE REMBRANDTS

HERMITAGE AMSTERDAM. De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage.

 

Rogier van der Weyden: De heilige Lucas tekent de Madonna
(1435-36) (c) Prokovsky Regentova



Kunstgeschiedenis gaat niet over echt of onecht, oorspronkelijk of reproducerend, maar over verhalen en betekenissen achter de voorwerpen. Een van de interessante aspecten van de Hermitage in St.-Petersburg is dat deze letterlijk op de grens van Oost en West staat, en dat is te merken aan de verzamelingen, waarin stijlkenmerken en onderlinge invloeden van overal te vinden zijn. Er is niet één kunstgeschiedenis. Iedere cultuur, iedere tijd, zelfs iedere kunsthistoricus schrijft zijn eigen kunstgeschiedenis. Soms zijn er wat je ‘blinde vlekken’ zou kunnen noemen. En juist de Hermitagecollectie kan ons een spiegel voorhouden, zodat we de kunstgeschiedenis net iets beter doorgronden. Dat maakt deze
tentoonstelling uniek.












De Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar! En dat vieren zij met een duik in al die fenomenale collecties van de Hermitage in St.-Petersburg. De tentoonstelling biedt een inspirerende reis aan langs bijzondere museumschatten uit de hele kunstgeschiedenis. Van puur gouden archeologische vondsten uit oude culturen, via sculpturen en kostbaarheden uit de Grieks/Romeinse tijd, tot hoogtepunten uit de schilder- en beeldhouwkunst. In ieder kabinet van de tentoonstelling treffen we bijzondere objecten en topstukken aan uit alle cultuurgebieden die in de Hermitage vertegenwoordigd zijn. Zo is in de kabinetten met West-Europese kunst het meesterwerk Sint Lucas schildert Maria met Kind van Rogier van der Weyden te zien, maar ook fraaie portretten van de hand van Moroni en Van Dyck, een marmeren buste van Bernini en werken van uiteenlopende meesters als Dürer, Fragonard, Rembrandt, Thorvaldsen en Zurbarán. Ook Da Vinci, Van Dyck, Matisse, Tintoretto en Velázquez zijn vertegenwoordigd. In de oriëntaalse kabinetten zien we onder andere vroeg-islamitische kunst uit Syrië, Iran en Centraal-Azië en een Sogdische wandschildering uit Penjikent.Ruim tweehonderd kunstwerken vormen voor even een ware schatkamer in de Hermitage Amsterdam. Het fascinerende Venusbeeldje uit 23.000 voor Christus is het oudste object, de duivelse zwaan van de Belgische kunstenaar Jan Fabre het jongste, uit 2016. Een reis door de kunstgeschiedenis, een unicum in Nederland!

RIJKSMUSEUM AMSTERDAM: Alle Rembrandts.


Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en etsen, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.








Rembrandt: zelfportrt ca 1628
De tentoonstelling Alle Rembrandts introduceert Rembrandts leven en werk aan de hand van thema’s. In het eerste deel zien we zijn mijlpalen als beginnend kunstenaar. We kijken over zijn schouder mee in de spiegel. Wie goed kijkt naar zijn vele zelfportretten, ziet zijn groei, zijn ongeëvenaard talent. In een ander deel maken we kennis met zijn omgeving. In zijn jonge jaren oefent Rembrandt met het portretteren van zijn moeder, zijn familie en kennissen, later met zijn vrouw Saskia. Zelfs het ziekbed van zijn vrouw Saskia legt hij op indringende wijze vast. Ook de wereld om hem heen fascineert. Van bedelaars en straatmuzikanten tot landlopers en acteurs, hij maakt talloze portretten van de mensen die hij tegenkomt. Rembrandt was een begaafd verteller. Zijn verhalen staan centraal in het laatste deel van de tentoonstelling.












Rembrandt: Vrouw rustend op kussen (ca. 1658)
Als geen ander verstond Rembrandt de kunst de kern van een verhaal te raken. Meestal zijn het oude Bijbelse verhalen als Isaac en Rebekka (ca. 1665 - 1669)en Zelfportret als de apostel Paulus (1661), die hij door het meesterlijk uitdrukken van gebaren en emoties tot menselijke proportie terugbracht, herkenbaar, intiem en invoelbaar. Eerst fijntjes, later met een grovere experimentele techniek. Daarbij zette hij op geniale wijze kleur en lichteffecten in om zijn vertellingen te versterken en tot de essentie terug te brengen



PRAKTISCH           

Datum: ZONDAG  2 JUNI 2019.

Vertrek: 07h30 hoek Pulhoflaan – Grote Steenweg Berchem (halte tram 7 en 15)
Terug: omstreeks 19h00
Inschrijven: dinsdag 21 mei 2019 vanaf 08h00. Enkel via de Konsepttelefoon: 0473 93 86 71.

Stuur bij voorkeur een sms met je naam en telefoonnummer. Je kan ook een boodschap inspreken met vermelding van je naam en telefoonnummer. Konsept zal je dan zo snel mogelijk contacteren.
Pas nadat Konsept je contacteerde, kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening IBAN  BE56 3200 6929 8688  -  BIC  BBRUBEBB  en is je inschrijving definitief.

Leden Konsept:  55 €; niet-leden: 65 €  (Leden hebben voorrang)
Graag duidelijk vermelden voor wie je inschrijft





Geen opmerkingen:

Een reactie posten