maandag 1 april 2019

UITNODIGING LEZINGEN MODE EN BEELDENDE KUNSTEN




 Konsept organiseert
 2 lezingen rond mode en beeldende kunsten
met Peter Jonnaert


lezing 1 op dinsdag 23 april 2019
lezing 2 op dinsdag 7 mei 2019
bovenzaal ABK
 18u45 - 21u
van harte welkom!




In Lezing 1 vertrekken we vanuit het standpunt van de mode.




Sinds de democratisering van de mode in de jaren zestig is mode niet langer voorbehouden aan de elite. Kleren worden vooraf gemaakt in alle mogelijke maten en de klant kiest zijn maat. Naast deze prêt-a-porter blijft de haute couture hoge ogen gooien.
We verkennen de avant-garde van de mode die ontsnapt aan het keurslijf van de functionele eisen van de klassieke kunstnijverheid.
Ze is een product geworden dat 'vastzit' aan het lichaam, maar tegelijkertijd ideeën over de relatie met het lichaam, met identiteit, zelfbeeld en omgeving onderzoekt en exploreert.



In Lezing 2 verkennen we de relatie moderne/hedendaagse beeldende kunst versus mode & textiel.




Het gebruik van coupures, het versnijden van vormen en terug aan elkaar monteren tot een autonome werkelijkheid is een techniek die sinds het modernisme vaak wordt toegepast in de beeldende kunst sinds het kubisme, het futurisme en surrealisme.
Hierin vertoont de beeldende kunst parallellen met de mode.
In de jaren zestig en zeventig vonden veel feministische, post-minimalistische en vezelartiesten hun weg naar textiel. Ze werden aangetrokken door de esthetische mogelijkheden, het structurele potentieel en de semiotische kracht van dit 'zachte materiaal'.
Het intuïtieve of militante gebruik van textiel- een materiaal dat traditioneel geassocieerd wordt met handel en industrie- oefent druk uit op het grimmige onderscheid tussen beeldende kunst en toegepaste kunst.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten