donderdag 4 april 2019

VIERDAAGSE STUDIEREIS KONSEPT LYON -LA TOURETTE - DIJON -METZ (3 T/M 6 OKTOBER 2019)

Tijdens de vierdaagse studiereis bezoeken we Lyon. Lyon ligt in het oosten van Frankrijk, waar de rivieren de Rhône en de Saône samenkomen. Het is een van de grootste steden van Frankrijk en het kent een rijke geschiedenis. Zo was Lyon de hoofdstad van het Romeinse Gallië, waar nog veel overblijfselen van te vinden zijn. De historische binnenstad staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We bezoeken de stad tijdens de kunstbiënnale die telkens opnieuw veel belangrijke hedendaagse kunstenaars aantrekt.

De beroemdste historische monumenten uit de Middeleeuwen en Renaissance zijn onder meer: De kathedraal van St. Jean, uit de 13e, 14e en 15e eeuw, het belangrijkste religieuze bouwwerk in de stad en de zetel van de aartsbisschop van Lyon. De basiliek van St-Martin-d'Ainay is een van de zeldzame overgebleven romaanse kerken in basiliek-stijl. Het hele Vieux Lyon heeft veel gebouwen met Middeleeuwse en Renaissance kenmerken. Uit de 17e en 18e eeuw zijn overgebleven: De Bartholdi Fontein, het stadhuis, de barokke Chapelle Saint-Pierre, het Hôtel-Dieu de Lyon (17de en 18de eeuw), het historische ziekenhuis met een barokke kapel, de Temple du Change (17e en 18de eeuw), de voormalige beurs van Lyon, de protestantse tempel sinds de 18e eeuw, het Place Bellecour, de Chapelle de la Trinite (1622), de eerste barokke kapel gebouwd in Lyon en een deel van de voormalige École de la Trinite, nu Collège-Lycee Ampère.

Matisse: Jeune femme en blanc, fond rouge 
Het Musee des Beaux-Arts de Lyon  is het belangrijkste museum van de stad en een van de grootste van Frankrijk. Het heeft een grote collectie schilderijen van bekende kunstenaars, onder andere Tintoretto, Veronese, Poussin, Rubens, Rembrandt, Zurbaran, Canaletto, Delacroix, Monet, Gauguin, Van Gogh, Cezanne, Matisse en Picasso.












Traboules
zijn doorgangen uit de 17e en 18e eeuw, de hoogtijdagen van de zijde-industrie in Lyon. Wevers konden zo hun kostbare textiel van het ene naar het andere gebouw brengen zonder dat de stoffen nat werden. Je voetstappen weergalmen in de labyrintachtige gangen en er wachten veel verrassingen. Wenteltrappen die in schaduwen verdwijnen, smalle binnenpleintjes ingesloten door hoge gebouwen met vreemde balkons en trappenhuizen. Het is allemaal erg mysterieus en spannend.

Het Musée des Confluences staat op het uiterste punt van het schiereiland waar de rivieren Rhône en Saône bij elkaar komen. Het hypermoderne museumgebouw, een ontwerp van de Oostenrijkers firma
Coop Himmelb(l)au Wolf D. Prix & Partner, lijkt een beetje op een ruimteschip. Bezoekers krijgen hier existentiële thema’s voorgeschoteld (herkomst, zingeving, dood). Klinkt heavy, maar de presentatie is heel toegankelijk. Met een overzicht van de ontwikkeling van de mensheid vanaf de Egyptenaren tot heden. Hoe verhielden mensen zich tot dieren? En tot de techniek? Het is allemaal erg fascinerend en noopt tot nadenken zonder dat het zwaarmoedig wordt.




Coop Himmelb(l)au Wolf D. Prix & Partner, lijkt een beetje op een ruimteschip. Bezoekers krijgen hier existentiële thema’s voorgeschoteld (herkomst, zingeving, dood). Klinkt heavy, maar de presentatie is heel toegankelijk. Met een overzicht van de ontwikkeling van de mensheid vanaf de Egyptenaren tot heden. Hoe verhielden mensen zich tot dieren? En tot de techniek? Het is allemaal erg fascinerend en noopt tot nadenken zonder dat het zwaarmoedig wordt.


De Biennale van Lyon behoort tot de leidinggevende evenementen van de actuele kunst. Dit jaar vindt zij plaats in de oude Fagor-fabriek, waar zij 29000 vierkante meter zal innemen. Het artistiek team van het Palais de Tokyo zijn de curatoren: Adélaïde Blanc, Daria de Beauvais, Yoann Gourmel, Matthieu Lelièvre, Vittoria Matarrese, Claire Moulène en Hugo Vitrani. Zij selecteerden meer dan 50 kunstenaars van alle generaties en nationaliteiten. Zij worden uitgenodigd om een werk te maken speciaal voor deze locatie, niet enkel rekening houdend met de architectuur en de geschiedenis ervan, maar ook met de actuele socio-economische context die ons doet nadenken over onze plaats in de wereld en in het heelal.


(c) Fernando Schapo
Het klooster “La Tourette” (1956-1960) van Le Corbusier wordt beschouwd als één van zijn belangrijkste werken.  Het is zijn laatste werk in Frankrijk en het behoort tot het UNESCO-werelderfgoed. Het klooster is gebouwd op een steile helling in Eveux nabij Lyon. Le Corbusier werkte aan het ontwerp van deze priorij voor een groep Dominikanen samen met de componist Iannis Xenakis. Het klooster telt 100 cellen en is als het ware een inventaris van alle structurele en decoratieve motieven die Le Corbusier doorheen zijn carrière heeft ontwikkeld.




Kiefer, Innenraum,1981
Tijdens ons bezoek vindt,  in het kader van de biënnale van Lyon,  in het klooster een tentoonstelling plaats van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer, die er ooit verbleven heeft. We krijgen in het klooster een architectuurrondleiding.





De stael, les footballeurs
Het Musée des Beaux-Arts van Dijon heropent na een lange renovatieperiode haar deuren op 17 mei 2019. Het museum bezit één van de grootste collecties van Frankrijk. De collecties beslaan de periode vanaf de oudheid tot de 21ste eeuw.

Er is een grote verzameling grafiek en kunst van buiten Een greep uit de collectie: Titiaan, Veronese, De la Tour, Rubens, Breughel, Tiepolo, Boucher, Géricault, Boulanger, Courbet, Daubigny, Millet, Manet, Boudin, Monet, Sisley, Pissarro , Redon, Nicolas de Staël, Maria-Helena Vieira da Silva, Alfred Manessier, Juan Gris, Charchoune, Jean Fautrier, Georges Rouault, Pierre Tal Coat en Yan Pei Ming eva


Het Centre Pompidou te Metz wijdt een tentoonstelling aan Rebecca Horn. De tentoonstelling wil een  nieuw licht werpen op één van de meest opvallende kunstenaars van haar generatie, waarvan sommige creatieve ontwikkelingen nog onvoldoende gewaardeerd worden. “Théatre des Métamorphoses” onderzoekt het proces van de metamorfose in haar werk, nu eens animistisch, dan weer surrealistisch en mechanisch. Er wordt ook gefocust op het belang van haar filmisch werk, dat beschouwd mag worden als de echte regie voor haar sculpturen. Met haar voorkeur voor paradoxale associaties zet ze onvermoeibaar de tegenstellingen in scène die ons leven beheersen: subject en object, menselijk en dierlijk, lichaam en machine, kracht en zwakheid, harmonie en chaos. Het levende en het dode worden getransformeerd, het object wordt bezield, het individu wordt gekarakteriseerd door zijn fysieke fragiliteit en zijn talent om zichzelf opnieuw uit te vinden. Uit dit alles vloeit de verontrustende vreemdheid van haar werk voort.Op hetzelfde ogenblik loopt ook een tentoonstelling over de iconische Russische regisseur Sergei Eisenstein.




Praktisch
- Vertrek op 03 oktober 2019 (vertrekuur volgt); lunchpakket mee te brengen
- Aankomst op 06 oktober 2019 rond 22h30
- Verblijf op basis van half pension met uitgebreid avondmaal en ontbijtbuffet (Chalons-sur-Saone en Lyon).
- Het avondmaal op de terugreis is inbegrepen in de prijs
- Verder inbegrepen in de prijs: vervoer, baantaksen, fooien, gidsen, inkomsten van de musea, annulatieverzekering en informatiebrochure.
- Prijs op basis van minstens 50 deelnemers
o Tweepersoonskamer:  per persoon 404 €
o Opleg voor éénpersoonskamer: 69 €
o Niet leden van Konsept: opleg 80 €



Inschrijven op vrijdag 26 april 2019 (wegens beperkte optie op het aantal hotelkamers), vanaf 07h00.

Uitsluitend via SMS: 0473 93 86 71  (geen telefoon, geen voicemail)


Vermeld je naam en het aantal personen waarvoor je inschrijft (met hun naam)
Konsept zal je nog diezelfde dag contacteren. 
Onmiddellijk daarna kan je het verschuldigde bedrag storten op de Konseptrekening nr: 
320-0692986-88 en is je inschrijving definitief.

Leden (lidgeld gestort voor 31/03/2019) hebben voorrang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten