maandag 25 september 2017

SPEECH VOORZITTER CARL STUBBE BIJ 'THE PERFECT PRESENT', TENTOONSTELLING N.A.V. 30 JAAR KONSEPT.


Beste,


Dertig jaar geleden nam de toenmalige directeur Bob Stikkers het initiatief om een vriendenkring op te richten. Naar zijn aanvoelen was een akademie als het ware onvolledig zonder vriendenkring, want op vele gebieden te beperkt in haar mogelijkheden. Het adagio van Konsept was dan ook van bij de start dat de vriendenkring ten dienste zou staan van de akademie, dat zij de akademie zou helpen haar beleid uit te voeren, en dat zij de akademie daartoe extra middelen ter beschikking zou stellen. Kortom, de vriendenkring zou onafgebroken moeten blijven dromen over hoe het, ondanks beperkingen, toch anders zou kunnen. 
In de voorbije dertig jaar heeft Konsept deze taak jaar na jaar trouw op zich genomen, en ook tijdens dit feestjaar zullen we dat gul – heel gul – doen.

Vanaf de oprichting van Konsept hebben we er ook voor gekozen om ons engagement in te bedden in een sociale dimensie. Een akademie is immers meer dan het naast elkaar bestaan van ateliers, het is bij uitstek een ontmoetingsplaats, een plaats van verbondenheid en van discussie, het is een oord waar ideeën groeien en van waaruit creativiteit zijn weg vindt naar het dagelijks leven. En die creativiteit, dit genereren van ideeën onttrekt zich aan het loutere idee van ‘scheppen’, het includeert dialoog, nieuwsgierigheid, betrokkenheid en engagement….Daarom willen we meer doen dan enkel de ateliers materieel ondersteunen. We willen ook bijdragen aan het sociale leven van de akademie, en aan het invullen van haar sociale rol. Dit doen we door kansarme studenten te ondersteunen om hier te komen studeren.
Wij weten niet of kunst de wereld kan redden, wij weten ook niet of zij dat wel moet doen. Wij gaan er gewoon van uit dat kunst over een onuitputtelijk potentieel beschikt om verandering tot stand te brengen. En dat volstaat voor ons. In deze tijd waarin we de kloof tussen echt en fake op alle domeinen van het leven dagelijks kleiner zien worden, en we verondersteld worden dit zonder meer te aanvaarden, zetten wij graag in op traagheid, op wandelen en op de kracht van een gesprek om dit fenomeen minstens te onderzoeken en er lering uit te trekken. Daarom organiseren we reizen en daguitstappen, daarom zetten we sterk in op kunstbeschouwing en kunstgeschiedenis, en daarom ligt het in stand houden en het blijven uitbouwen van een bibliotheek ons na aan het hart.

Met deze tentoonstelling knopen we aan bij een traditie die we spijtig genoeg enkele jaren niet hebben kunnen volhouden. We willen studenten steunen om ook na hun akademietijd te blijven werken vanuit een kritische en vernieuwende visie.
Deze tentoonstelling is hopelijk een hernieuwde start om het werk van oud studenten te presenteren. Wij danken de atelierleraars die deze tentoonstelling hebben samengesteld, en natuurlijk ook de oud studenten die bereid waren op hun vraag in te gaan: zij vertegenwoordigen al hun collega’s die in eigen atelier verder werken, die dat samen doen met vrienden en met vroegere medestudenten, die regelmatig zelf blijven tentoon stellen……

Tot slot wil ik mijn dank uitspreken

Aan Bob Stikkers die het initiatief heeft genomen
Aan de stichters, waarmee het in de eerste jaren heerlijk samenwerken was
Aan alle vroegere en huidige bestuurders
Aan alle vrijwilligers waar we beroep op kunnen doen
Aan Ann Woedstadt, de directeur van de akademie
Aan alle leerkrachten van de school
Aan alle leerlingen die ons werk ondersteunen en van wie wij waardering krijgen
En aan alle vrienden van de vriendenkring

Ik wens Konsept en de akademie nog eens dertig mooie jaren samenwerking toe.


Carl Stubbe.
Voorzitter.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten